Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Runnemalm , forskningschef på GKN Aerospace Engine Systems. Bild: Stefan Bennhage
Henrik Runnemalm , forskningschef på GKN Aerospace Engine Systems. Bild: Stefan Bennhage

Miljonsatsning på Innovatum

Det ska göras en uppgradering av Produktionstekniskt centrum (PTC) på Innovatumområdet. Västra Götalandsregionen går in med 21 miljoner kronor i projektet som kommer att pågå under tre år.

Projektet Springboard ska hjälpa flyg- och verkstadsindustrin att vill ta klivet in i en mer hållbar framtid. Satsningen sker inom ramarna för test- och demomiljön på PCT.

Ambitionen är att nya tillverkningsmetoder kan ge lättare flygplan, nya framdrivningssystem och förnybara bränslen.

Fossilfria flyg

– Satsningen i Springboard ger oss tillsammans med våra projektparter ökade möjligheter att ta en större roll i utvecklingen av framtidens fossilfria flyg, säger Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace i ett pressmeddelande.

Ett automationsprojekt som tidigare gjorts på Innovatum , PTC. Bild: Stefan Bennhage
Ett automationsprojekt som tidigare gjorts på Innovatum , PTC. Bild: Stefan Bennhage

Victor Blom, projektledare på Innovatum Science Park, ser även att projektet kan bidra till en hållbar utveckling inom fler branscher än flygindustrin.

Budget 27 miljoner år ett

– PTC är en av de mest tongivande arenorna gällande forskning och utveckling kring avancerade tillverkningsmetoder, och bidrar till att stärka regionens företag. Detta projekt drivs till stor del av behoven kring hållbart flyg, men vi ser även synergieffekter till tillverkning inom andra områden och företag som behöver utveckla sina verksamheter eller kan bidra till utvecklingen med sina idéer, säger Victor Blom.

Budgeten för det första året av projektet är på totalt 27 miljoner kronor. Projektparter är Innovatum Science Park, GKN, Högskolan Väst, Kraftstaden och Rise. Fler företag och organisationer kommer att delta i själva genomförandet.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.