Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Nu betalas elprisstöd nummer två ut – då kommer pengarna

Snart börjar Försäkringskassan göra utbetalningen av elprisstöd nummer två. Denna gången till hela Sverige. Och nu arbetar Försäkringskassan med en ny strategi för att förhindra att stödet hamnar hos enskilda firmor.
– Vi kommer göra så gott vi kan för att fånga upp där det är störst risk för felaktiga utbetalningar, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef.

I februari betalades ett första elprisstöd på totalt 17 miljarder ut till 4,3 miljoner elnätskunder i södra Sverige, för att kompensera för det höga elpriset mellan oktober 2021 till september 2022.

Nu är det dags för elprisstöd nummer två. Denna gången är det totalt 10 miljarder som ska betalas ut som en kompensation för det historiskt höga elpriset under november och december 2022. Det här elstödet betalas även ut till de norra delarna av landet.

Enligt det nya stödet ska boende i elområde tre, som inkluderar Göteborg och Stockholm, får 126 öre per kilowattimme för 80 procent av sin förbrukning under perioden, vilket exempelvis innebär 2 016 kronor för en förbrukning på 2 000 kilowattimmar.

Kommer genomföra kontroller av utbetalningar

När det första stödet betalades ut kompenserades även enskilda firmor med stöd, i vissa fall på hundratusentals kronor, trots att stödet enbart skulle gå till privatpersoner.

Nu har Försäkringskassan förberett sig för att samma problem kan hända igen.

– Det är fortsatt en utmaning för oss eftersom det finns de som bedriver enskild firma, helt lagligt, och har ett konsumentavtal för sin el där man använder samma avtal både privat och för företaget, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

För att undvika att för höga summor betalas ut har man den här gången satt ett maxtak på elprisstödet på 18 000 kilowattimmar. Samtidigt kommer man inte med det att kunna hindra att stöd betalas ut till företag menar Fredrik Falk.

– Vi har en bra dialog med elnätsleverantörerna för att förebygga så mycket som möjligt. Sedan har vi uppgifter om vilka som har F-skatt så att vi kan rikta in manuella kontroller mot de som har en elförbrukning som företagare. Men vi kommer inte att kunna fånga alla i våra kontroller, det skulle vara helt orimligt eftersom det är så pass stora och många utbetalningar som ska göras, men vi kommer göra så gott vi kan för att fånga upp där det är störst risk för felaktiga utbetalningar.

Elprisstöd nummer två – Så mycket får du

Elstödet täcker 80 procent av den el som förbrukades november och december 2022.

90 öre per kilowattimme i elområde 1 och 2.

126 öre per kilowattimme i elområde 3.

129 öre per kilowattimme i elområde 4.

Elstödet går till den som stod på elnätsavtalet den 31 december 2022.

Källa: Försäkringskassan.

Kan göra återbetalning av stöd

Då elstödet betalas ut skattefritt till privatpersoner ställer det till problem för näringsidkare som får det utbetalt. En som reagerade kraftigt på att han fått elprisstöd för sin företagsverksamhet var Thomas Börjesson, som driver en motorcykelverkstad fyra mil utanför Göteborg. När han ville betala tillbaka pengarna sa Försäkringskassan nej.

Men nu menar Fredrik Falk att det kommer vara möjligt att göra en återbetalning om man får det andra stödet felaktigt utbetalt.

– Skulle man märka att man har fått elprisstöd för delar som rör företagande kan man höra av sig till oss för att göra en återbetalning.

Stödet kommer att betalas ut till det konto som registrerats via Swedbank senast den 10 maj. Finns inget konto kommer det att betalas ut till eventuella konton som man har registrerade hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan. Och även den som idag redan är kund hos Swedbank kommer att behöva registrera sitt konto för utbetalning menar Fredrik Falk.

– Även om du är kund och har exempelvis olika tjänster hos Swedbank behöver man gå in och säkerställa att ens konto är registrerat för kontoinsättning.

Se upp för bedragare

Han håller också upp ett varningens finger för bedragare som kan vara i farten i samband med att elstödet ska betalas ut.

– Det gäller att vara på sin vakt helt enkelt. Vi vet att det har varit olika försök där man angett att man har ringt från Försäkringskassan, eller en bank. Ingen myndighet eller någon seriös aktör ringer och erbjuder hjälp att registrera konto eller frågar om uppgifter via telefon eller mejl. De hittar alltid sätt att lura folk, men håller man fast vid grundregeln att aldrig lämna ut något eller registrera något på förfrågan från någon annan så är man säker.

Enligt Fredrik Falk kommer det nya stödet att börja betalas ut i slutet på maj.

– Vi säger inga exakta datum för att upprätthålla en säkerhet och undvika påverkanskampanjer. Men vi ligger enligt plan, så om inget oförutsett händer kommer de allra flesta ha sina pengar senast 9 juni.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.