Ostindiefararen såld – klart med ny Kinaresa

Senast var 2005, men nu står det klart att Ostindiefararen Götheborg tar sig an en ny resa till Kina under 2022. Detta står klart efter att Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg fartyget sålts till Greencarrier AB.

ANNONS
|

Greencarrier AB tar med detta över ägandet och ansvaret för skeppet Götheborg.

– Skeppet passar väl in i Greencarriergruppen och de värderingar vi representerar. Vi ser skeppet som en utmärkt plattform att marknadsföra svenskt näringsliv och kultur från, säger Stefan Björk, ägare och ordförande i Greencarrier i ett pressmeddelande.

Planen är en ny resa till Kina under 2022, den första sedan 2005 – då i samband med att skeppet byggts klart.

Enligt Peter Alexandersson, vd för Svenska Ostindiska Companiet (SOIC) syftar affären till att främja svensk exportindustri och att främja relationerna med Asien.

– Så det är egentligen fokus på handel och relationer i första hand. Och att passa på nu när skeppet är i så pass bra skick som det är, säger Peter Alexandersson till GP.

ANNONS

Skeppet förliste 1745

Greencarrier AB tog redan 2019 på sig det finansiella och operativa ansvaret för skeppet. Under två år skulle man att genomföra två seglingar på Nordsjön och Östersjön. Sedan dess har även planen varit en långfärdsresa till Asien.

Under året pågår förhandlingar med olika hamnar och partners, samt rekrytering av besättning.

Med köpet hoppas Greencarrier kunna bredda sin verksamhet. Det är i dag ett logistikbolag med global inriktning och med stark representation i Kina.

År 1731 bildades Svenska Ostindiska Companiet bildades 1731. Handelskompaniet genomförde sammanlagt 132 expeditioner med Kina fram till 1813.

Den ursprungliga Ostindiefararen Götheborg färdigställdes 1738 och genomförde tre Kinaresor innan hon förliste utanför Nya Älvsborgs fästning 1745.

1984 påbörjades utgrävningar av skeppet och 1995 började man bygga skeppet på nytt. Det nya skeppet sjösattes på Sveriges nationaldag 2003 och reste åter till Kina 2005.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS