Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska klädkoncernen Varners lager på Trestad center har nu börjat växa fram. Nils Brazee, byggledare, och Anders Eriksson, logistikchef visar upp bygget.

Ovanligt jättelager växer fram

300 meter långt, 157 meter brett, 30 meter högt med robotar som far omkring mellan hyllorna bärande på pallar och kartonger fulla av kläder. Varners lager på Trestad center blir något utöver det vanliga.

Den del av Trestad center som ligger mellan 45:an, Äsperödsvägen och Borrgatan är just nu en gigantisk byggarbetsplats. I norra änden av den elva hektar stora tomten har grävmaskinerna fullt upp och dumprarna går i skytteltrafik.

I söder gjuts fundamenten till nästa del av byggnaden som blir 30 meter hög. På mitten av området har stommar och den första väggen rests.

– Det här är unikt, jag tror att det byggs en sådan här anläggning om året i Sverige, säger Nils Brazee, Varners byggledare.

Just nu har NCC 50 byggare på plats. När företaget Swisslog senare ska installera inredningen blir det ytterligare 70 man.

Större än vad som behövs

Arbetet började i juni, i november nästa år ska allt vara klart och på våren 2016 startar verksamheten.

– Vi bygger lite större än vi behöver just nu, säger Varners logistikchef Anders Eriksson.

Tanken är att kunna fortsätta att växa och det är billigare att bygga in möjligheten direkt än att göra det senare. Men ordet "billigt" är relativt. Själva huset kostar 300 miljoner kronor och inredningen beräknas hamna på 420 miljoner.

Lagret ska betjäna Varners butiker i hela Norden, Tyskland, Polen och Österrike.

– Idag har vi tre lager i Sverige och tre i Norge och de flyttas hit, säger Anders Eriksson.

Golvytan blir som sju fotbollsplaner men antalet anställda stannar trots de stora utrymmena vid ungefär 50 personer när verksamheten är i full gång om cirka tre år.

– Få personer kommer att jobba med att köra truck här, säger Anders Eriksson.

Anledningen är att hanteringen till mycket stor del blir automatiserad. Mest handkraft behövs vid plockstationerna och vid lossning och lastning av lastbilarna. Största delen av godset kommer från Göteborgs hamn i containrar. Lådorna lastas av på transportband och går vidare till en sorteringscentral. Därifrån fördelas allt ut i de olika avdelningarna.

En del omlastas

Vissa lådor går bara vidare på bandet för att direkt lastas på en ny lastbil på väg ut till butikerna. Andra staplas av robotar på pallar och hamnar i höglagret, den delen av anläggningen där det blir 30 meter till tak, där de lyfts upp av automatiska kranar i hyllorna.

Låglagret fungerar efter samma princip men där ska enstaka kartonger förvaras, 330 000 stycket för att vara exakt.

I en annan avdelning blir det stycklager för butiker och e-handel. Här kan enskilda plagg plockas ut ur 60 000 plastbackar staplade 16 stycken i höjd.

– På toppen åker robotar med hjul runt och plockar det som behövs. Det är ganska avancerat, ligger det man ska ha underst måste roboten lyfta bort 15 backar för att komma åt, säger Anders Eriksson.

I den fjärde avdelningen ska saker som rockar, byxor och jackor hänga.

– Där är det mer manuellt.

Hur avancerad är tekniken?

– Det är väl prövad teknik men den här sammansättningen är det ingen annan som har. Detta är det häftigaste man kan bygga, säger Anders Eriksson.

Tullager

Lagret blir också ett tullager vilket innebär att företaget inte behöver betala tull för varorna när de kommer till Trestad center från ett annat land. Avgifterna betalas först när kläderna går ut till butikerna, även till de som ligger i Sverige.

– Det sparar inte pengar men det går lättare att jobba.

Flera olika faktorer spelade in när Varner bestämde sig för platsen. Dels är det geografiska läget viktigt, dels gällde det att hitta lämplig mark. Tomter där det går att bygga så här stort och, framför allt, högt är ovanliga. Också tillgången till passande arbetskraft spelade in.

För att komma till skott var Vänersborgs kommuns insats viktig. Kommunen gjorde om detaljplanen och sålde mark. Anders Eriksson är nöjd med samarbetet.

– Det har varit väldigt bra.

Bild: Stefan Bennhage

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.