Resia har redan tidigare varslat halva personalstyrkan, det vill säga 150 av 300. Nu ansöker man också om rekonstruktion.
Resia har redan tidigare varslat halva personalstyrkan, det vill säga 150 av 300. Nu ansöker man också om rekonstruktion. Bild: Jessica Gow/TT

Resebyrån Resia ansöker om rekonstruktion

Pandemin tvingar researrangören Resia att stänga ned 15 butiker och ett hundratal anställda har varslats om uppsägning. För att undvika konkurs ansöker nu bolaget om rekonstruktion.

ANNONS
|

Under onsdagen ansökte den Göteborgsbaserade researrangören Resia med anor från 70-talet, om rekonstruktion för koncernens tre bolag.

Anledningen är de senaste månadernas kraftiga inbromsning i efterfrågan på resor i spåren av coronaviruset som lämnat resebranschen i spillror världen över.

LÄS MER:Semester i Sverige med husbil eller husvagn - läs tipsen innan du köper

LÄS MER:Coronaeffekten: I år har vi semester som på 60-talet

– Det är en otroligt tung dag. På ett par månader har vi gått från normal verksamhet till i stort sett reseförbud. Världen stängde ned på mindre än fjorton dagar och efter det har försäljningen försvunnit. Det är bara en hög med fasta kostnader kvar, säger Bo Jakobsson, inköpsdirektör på Resia.

Halva personalstyrkan har redan varslats – mer väntar

För Resia är covid-19 spiken i kistan för researrangörens gamla affärsmodell som på senare år kämpat med vikande intäkter när digitala utmanare börjat konkurrera om svenskarnas semesterresor.

ANNONS

– Redan innan pandemin hade bolagen i koncernen en plan för hur man skulle ställa om verksamheten efter ett ändrat resebeteende. Sedan kom covid-19 och dödade all nyförsäljning. Det är där man är nu, säger advokat Peter Björnram som tagit på sig uppdraget som rekonstruktör.

Bolaget hade redan före ansökan varslat halva personalstyrkan, det vill säga 150 av 300. Enligt Bo Jakobsson kan den siffran växa med ytterligare 75, varsel som nu förhandlas med fackliga företrädare.

Utöver det kommer omkring 10-15 butiker att stängas inom kort.

– Det är något som startar per stört nu, säger inköpsdirektören.

Statliga stöd om korttidspermitteringar och möjligheten att få hjälp med lokalhyror räckte inte heller för att hålla bolaget flytande, enligt Bo Jakobsson som är besviken på de hyresvärdar som inte ställt upp.

Överlever Resia överger arrangören privata kunder

Om det blir någon rekonstruktion efter borgenärssammanträdet den 8 och 9 juni är målet för Resia att lämna det privata reseförmedlandet därhän för att i stället fokusera på företagskunder och konferensresor.

För Resias kunder med krav på arrangören hänvisar Bo Jakobsson dessa till Kammarkollegiet. För den som vill går det fortfarande att boka resor genom bolaget.

– Kan en kund göra en bokning imorgon om resa i höst? Ja, det går, säger han.

ANNONS

Detta gäller för Resias kunder under rekonstruktionen

Maja Lindstrand, jurist på konsumentverket, säger att resenärer med inställda resor fram till 15 juli då UD:s reseavrådan gäller, kan påverkas.

– Har man köpt en paketresa av resebyrån måste man se vad som gäller i det specifika fallet. Har man en resa som blivit inställd och väntar på återbetalning så får man tänka att arrangören inte får betala ut någonting under rekonstruktionen, utan då får man vänta, säger Maja Lindstrand.

Har man resa bokad efter 15 juli är Maja Lindstrands tips att avvakta.

Har man exempelvis bara bokat flygresan via resebyrån, ska man som resenär kontakta sitt hotell separat.

Skulle rekonstruktionen inte lyckas och bolaget försätts i konkurs får man som konsument kontakta kammarkollegiet angående resegarantin, säger Maja Lindstrand.

Siktar på uppgörelse med fordringsägarna

Enligt ansökan sitter nu bolagets styrelse och upprättar en särskild rekonstruktionsplan.

– Så som det står formulerat i ansökan vill man nå någon form av uppgörelse med fordringsägarna, att göra ett ackord ligger i verktygslådan. Men exakt hur en sådan uppgörelse ser ut ska vi reda ut de närmaste veckorna, säger Peter Björnram.

Koncernen, som består av moderbolaget Resia Travel Group och dotterbolagen Resia AB och Bengt-Martins AB, har totalt 300 anställda.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS