Riksbankschef Erik Thedéen varnar politikerna för alla tankar på att pausa amorteringskravet för bolånetagare, vid en utfrågning i riksdagens finansutskott om finansiell stabilitet.
Riksbankschef Erik Thedéen varnar politikerna för alla tankar på att pausa amorteringskravet för bolånetagare, vid en utfrågning i riksdagens finansutskott om finansiell stabilitet. Bild: Jessica Gow/TT

Riksbankschefen: Rör inte amorteringskravet

Fastighetsbranschens och hushållens höga skuldsättning gör det svenska finansiella systemet utsatt och sårbart, framhåller nye riksbankschefen Erik Thedéen. Och han varnar politikerna för att pausa amorteringskraven för bolån.

ANNONS

– Amorteringskraven ska ligga kvar. Det är min bestämda uppfattning, säger Thedéen under en utfrågning i riksdagens finansutskott om finansiell stabilitet.

Hans företrädare, Stefan Ingves, betecknade förslag om att pausa kravet i dagens läge som att skjuta sig själv i foten.

Moderaterna lovade i valrörelsen att amorteringskravet åtminstone skulle pausas, men har tonat ned löftet sedan dess.

– Tar man bort amorteringskravet kommer amorteringsfria lån att komma som ett brev på posten. Håll i det här, manar Thedéen och råder politikerna att lita till att banker och bolånetagare kan hantera de flesta problemen mellan sig.

Håll fingrarna borta

Finansinspektionens vikarierande generaldirektör, Susanna Grufman, manar också politiken att hålla fingrarna borta från amorteringskravet. Visst är hushållen pressade av stigande räntor och utgifter, men bolånetak och amorteringskrav har gjort att de flesta av dem är ekonomiskt motståndskraftiga, hävdar hon. Hushåll som har köpt när priserna var som högst och räntorna låga kan dock få problem.

ANNONS

– Vi anser inte att det finns skäl att införa en generell amorteringspaus, säger Susanna Grufman.

Hon säger att omkring 6 000 hushåll använde sig av den ventil, den möjlighet som finns för att tillfälligt lätta på amorteringsplanen låntagare och bank emellan, under fjärde kvartalet förra året.

Susanna Grufman framhåller att de hushåll som har det tuffast med ekonomin nu inte ens har några bolån, det är hushåll som bor i hyresrätt.

Erik Thedéen säger att det ekonomiska läget inger viss oro för den finansiella stabiliteten.

– Efter många år med låg inflation och mycket låga räntor, stigande tillgångspriser och allt högre skuldsättning är det osäkert hur ekonomins aktörer kan hantera en snabb uppgång i inflation och räntor, påpekar Thedéen.

Ser sårbarheter

Han säger sig se sårbarheter i "bankernas och obligationsinnehavarnas exponering mot de högt skuldsatta kommersiella fastighetsföretagen, men även hushållens höga skuldsättning”. Stora svängningar i energipriserna bidrar också, enligt riksbankschefen..

Han lyfter på nytt att utredningsförslaget om ny statistik över hushållens tillgångar och skulder är en viktig fråga.

– Register över hushållens tillgångar och skulder finns sedan länge på plats i Norge och Danmark och används både av centralbanker och forskare, säger Thedéen och fortsätter:

– Bristen på sådan statistik i Sverige begränsar förutsättningarna i analysen av viktiga frågeställningar kopplade till den finansiella stabiliteten och penningpolitiken.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS