Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson säger att Volvo inte bara kan köpa batterier till laddbara bilar i framtiden – de måste vara involverade tillverkningen. Arkivbild.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson säger att Volvo inte bara kan köpa batterier till laddbara bilar i framtiden – de måste vara involverade tillverkningen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Robust första halvår för Volvo – svagare andra

Volvo Cars sålde betydligt fler bilar under första halvåret i år jämfört med i fjol och vd Håkan Samuelsson väntar sig vinst på helåret. Och på modellsidan hoppas han på mer arerodynamiska former - bilar som överraskar.

Enligt bolagets pressmeddelande är det ett rekord i Volvos historia när det gäller bilförsäljningen – det finns en stark efterfrågan på bilar i alla försäljningsregioner.

Volvo Cars ökar nu både omsättning och vinst. Intäkterna blev 141,1 miljarder kronor för första halvåret, en ökning med 26,3 procent.

Under de senaste tolv månaderna har cirka 775 000 bilar sålts.

Platt andra halvår

Men det finns också hinder säger vd Håkan Samuelsson på dagens delårspresentation:

– Vi ser inte att halvledarbristen kommer att förändras så mycket. Så om vi antar att den inte förbättras, vilket den realistiskt inte kommer att göra, kommer den att göra det svårt för oss att öka våra försäljningsnivåer med tanke på att vi har låga lagernivåer.

– Men som vi just har sett var första halvåret mycket positivt så på helåret ser vi fortsatt tillväxt både i volym och lönsamhet.

Även om de kommande sex månaderna inte innebär någon ökad försäljning säger Håkan Samuelsson att de nu är tillbaka på sin ursprungliga tillväxtplan som den såg ut före pandemin.

Laddbilsflottan

El-modeller står för 25 procent av försäljningen. "Försäljningen av såväl helelektriska modeller som plug-in hybrider ökade betydligt och utgör nu 25 procent av den globala försäljningsvolymen. Det motsvarar den högsta andelen av elektrifierade bilar i proportion till den totala försäljningen bland traditionella biltillverkare" skriver Volvo Cars.

– Ett annat viktigt exempel är att vi kommer att göra batterier till en del av vår huvudverksamhet. Vi kan inte bara köpa batterier, vi måste vara involverade, säger Håkan Samuelsson.

Volvo Cars nämner den svenska batteritillverkaren North Volth som de nyligen har skapat ett "joint venture"-bolag med.

Dessutom hintar Volvo Cars vd om framtida bilmodeller som ska bli mer aerodynamiska, vilket "kanske kommer att överraska folk". Det är en del i utvecklingen mot bilar som är mer energisnåla.

Fakta: Volvos Cars vd om bilnamn

Förutom att Volvos bilmodeller kan få ett nytt utseende och bli mer strömlinjeformade i framtiden, enligt vd Håkan Samuelsson, tittar också Volvo på nya sätt att namnge bilarna.

– Vi har en väldigt rolig och intressant diskussion kring namn här på Volvo. Jag tycker att man ska gå ifrån de här ingenjörlika namnen och istället döpa bilarna som man döper ett nyfött barn, säger vd Håkan Samuelsson i samband med en presskonferens efter delårsrapporten.

Fakta: Volvo cars delår 2021

Volvo Cars har sålt betydligt fler bilar under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol, och ökar nu både omsättning och vinst. Intäkterna blev 141,1 miljarder kronor för första halvåret, en ökning med 26,3 procent. Rörelsevinsten 13,2 miljarder kronor. Under samma tid i fjol blev det en förlust på 989 miljoner kronor.

Under de senaste tolv månaderna har cirka 775 000 bilar sålts. El-modeller står för 25 procent av försäljningen.