Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Begagnade bensinbilar är mest populära inför årets hemester. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Begagnade bensinbilar är mest populära inför årets hemester. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Rusning efter begagnade bensinbilar

Coronapandemin fick begagnatmarknaden för bilar att tvärnita. Nu visar bilförmedlaren Kvdbil:s färska siffror att handeln och priserna är på väg upp – på bensinbilar.

Begagnatmarknaden för bilar har gått bra under flera års tid i Sverige, framför allt på grund av höga miljöskatter på nya bilar med höga utsläpp. Och den låga kronkursen har också attraherat utländska bilspekulanter.

I januari i år var priserna hos Kvdbil drygt 27 procent högre än i juli 2018 när bonus malus-systemet infördes, enligt Bilpriser som mäter bilprisutvecklingen.

Sedan kom coronapandemin och bilpriserna föll med över åtta procent i februari och fortsatte ner under vårvintern. Men i april och maj har priserna vänt upp med över två procentenheter per månad. Och priserna som ökar allra mest är för begagnade bensinbilar. De ökade med 7,3 procent i maj.

Stor efterfrågan på bensinbilar

– Vi ser helt klart en ökad aktivitet hos köparna. Att detta sker mitt under coronakrisen när osäkerheten fortfarande är stor och det saknas ljusa tecken i andra delar av ekonomin, ser jag som ett riktigt styrkebesked. Det visar att den underliggande efterfrågan är stor och tyder på höga prisförväntningar, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil, i en kommentar.

Att just bensinbilar ökar så kraftigt beror på att bensinpriset har störtdykt och att diesel i dag är över en krona dyrare dyrare än bensin, tror hon.

Hemester ger ökad försäljning

Dessutom förväntas fler svenskar att tillbringa semestern hemma i Sverige än vad de gjort på decennier.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.