Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ryska influencers rasar efter nobben från lyxmärket

Franska modehuset Chanel har lyckats reta upp ryska influencers sedan lyxmärket beslutat sig för att sluta sälja till ryssar som avser att föra produkterna hem till Ryssland.
– Vi följer alla lagar vår verksamhet och våra anställda världen över lyder under, inkluderat lagar om handelssanktioner, uppger bolaget till BBC.

Ilskan kokar bland ryska kändisar och influencers sedan modehuset Chanel börjat neka dem att shoppa i lyxmärkets butiker utomlands. Detta då Chanel vet med sig att klientelet kommer föra med sig lyxvarorna hem till Ryssland, rapporterar brittiska BBC.

En av dem som stoppats från att shoppa i en Chanelbutik är ryska influencern Anna Kalashnikova.

”Russofobi i verkligheten”

– Eftersom jag ofta kommer till Dubai som värd för Fashion Week kände Chanelanställda igen mig och gick fram till mig och sa: ”Vi vet att du är känd i Ryssland. Vi vet att du kommer åka dit så därför kan vi inte sälja våra produkter till dig, säger influencern i ett inlägg på Instagram.

Hon fortsätter:

– Västerländska butiker frågar om personuppgifter och när du lämnar ett ryskt nummer kommer försäljaren säga att vi bara säljer saker till ryssar med försäkran om att de inte tar dem till Ryssland och att de inte bär dem där, säger Anna Kalashnikova i inlägget och tillägger:

– Russofobi i verkligheten. Jag har upplevt själv.

Frågar kunder om personuppgifter

Chanel bekräftar att de numer frågar sina kunder om var någonstans de är bosatta för att säkerställa att ingen av deras produkter hamnar i Ryssland.

– Vi följer alla lagar vår verksamhet och våra anställda världen över lyder under, inkluderat lagar om handelssanktioner, uppger bolaget till BBC.

Modehuset påpekar samtidigt att bolaget ”välkomnar alla våra kunder, oavsett var de kommer ifrån – en prioritet för Chanel”.

Supermodellen klipper sönder Chanelväska på Instagram

Policyn har lett till öppna vredesutbrott online.

På Instagram klipper exempelvis den ryska supermodellen Victoria Bonya sönder vad som ser ut att vara en svart Chanelväska, rapporterar BBC.

– Hejdå, säger hon samtidigt som hon kastar iväg delarna av väskan och frågar sig:

– Om modehuset Chanel inte respekterar oss som kunder, varför ska vi då respektera Chanel?

Policyn att nobba rika ryssar från att forsla hem lyxprodukter från Chanel till hemlandet har också fått ryska utrikesdepartementet att ryta ifrån. Talespersonen Maria Zakharova anklagar bolaget för att delta i ”den russofobiska kampanjen att motverka Ryssland”, enligt BBC.

Chanel har tillsammans med flera modehus såsom LVHM, Hermès och Kering sedan i mars hållit sina sina butiker och verksamheter i Ryssland stängda.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.