Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 7 april öppnar e-tjänsten för att ansöka om ersättning för karensavdraget. Bild: Johan Nilsson/TT
Den 7 april öppnar e-tjänsten för att ansöka om ersättning för karensavdraget. Bild: Johan Nilsson/TT

Så ansöker du om ersättning för karensavdrag

I dag, 7 april, träder regeringens beslut om slopat karensavdrag i kraft. Det betyder att den som har fått karensavdrag på lönen sedan den 11 mars nu kan ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Här är allt du behöver tänka på när du ansöker – och så snabbt kan du räkna med att få in pengarna på kontot.

En av regeringens åtgärder för att minska spridningen av det nya coronaviruset är slopad karensdag. I praktiken innebär det att arbetsgivaren fortsatt drar karensavdraget från din lön vid sjukdom – men att du kan ansöka om ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

Beslutet om slopad karensavdrag träder i kraft idag, den 7 april, men gäller retroaktivt från den 11 mars. Har du varit sjuk sedan den 11 mars kan du därmed ansöka om ersättning på Försäkringskassans hemsida från och med idag.

Tar normalt fem dagar att få pengarna

– Är man anställd och får sjuklön från arbetsgivaren, ska arbetsgivaren göra ett karensavdrag från sjuklönen. Sedan kan man ansöka om ersättning i vår e-tjänst. Normalt ska man ha pengarna på kontot inom fem arbetsdagar, säger Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Hon påpekar att det gäller att man anmäler ett konto som man vill ha pengarna utbetalda till när man gör sin ansökan hos Försäkringskassan.

– Det måste man göra om man inte redan har gjort det vid ett tidigare tillfälle. Och har man inte möjlighet att ansöka digitalt kan man göra det via en blankett istället, säger Terese Östlin.

Ansöker man via pappersblankett tar det dock lite längre tid innan man får pengarna. Då får man räkna med en handläggningstid på 30 dagar.

Kan ansöka från första sjukdagen

Anställda får ett schablonbelopp på 700 kronor före skatt. För egenföretagare är motsvarande summa 804 kronor före skatt.

– Egenföretagare har normalt karenstid på sju dagar men man kan välja en kortare eller längre karenstid. De kan få ersättning för karens upp till 14 dagar, 804 kronor per dag, säger Terese Östlin.

Man kan skicka in sin ansökan redan första dagen som man är sjuk. I nuläget finns ingen övre tidsgräns för hur långt i efterhand man kan ansöka om ersättningen.

Är man varken anställd med sjuklön eller egenföretagare utan exempelvis arbetslös, föräldraledig eller behovsanställd ansöker man om sjukpenning från första dagen man blir sjuk som vanligt. Då dras inget karensavdrag.

LÄS MER: Varslad, sjuk, uppsagd, permitterad eller i behov av a-kassa? – detta gäller under krisen

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.