Så här många personer har varslats i Västsverige

Coronakrisen är värre än finanskrisen. I mars varslades över 3 500 anställda om uppsägning i Västra Götalands län visar Arbetsförmedlingens färska varselstatistik.

ANNONS
|

Den andra veckan i mars bröt varselvågen ut över Sverige.

– Det är en rekordhög takt i personer som blivit varslade, det är en högre takt än det var under 2008, säger Annika Sundén, analyschef på arbetsförmedlingen som tror att antalet varslade kommer att överstiga 20 000 i riket innan mars månads utgång.

Normalt ligger antalet varsel på 3 000 en månad.

LÄS MER:Våg av ärenden till krisfacken

Den senaste veckan, mellan den 16 och 22 mars, har Arbetsförmedlingen hittills registrerat 13 698 personer som varslade om uppsägning. Under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning, men då är inte alla ärende registrerade.

ANNONS

Värst drabbat är storstadsområdena med Stockholm i topp, med varseltal på över 10 000 personer under mars månad, fram till i söndags.

Trycket mot arbetsförmedlingen ökar – myndigheten vill att man inte skriver in sig förrän man blivit uppsagd och arbetslös.
Trycket mot arbetsförmedlingen ökar – myndigheten vill att man inte skriver in sig förrän man blivit uppsagd och arbetslös. Bild: Jessica Gow/TT

Siffrorna för Västsverige kan öka

I Västra Götalands län är nu motsvarande siffra 3 500 personer personer. I fjol var det nära 700 personer som varslades vid samman tid.

Hälften av varslen är inom hotell och restaurang, bemannings- och resebranschen som står bakom 75 procent bakom varslen.

Personer med tillfälliga anställningar och timanställda är de som drabbas först, när de inte får förlängda uppdrag. Men de syns inte i statistiken.

Siffrorna för Västra Götalands län kan dock komma att öka i samband med fordonsindustrins stora permitteringar och varsel av konsulter och bemanningspersonal i slutet av förra veckan.

– Det är en viss eftersläpning, alla nya varsel har ännu inte hunnit rapporteras in. Och de varslen kommer inte att rapporteras förrän nästa månad, säger Hans G Larsson, pressekreterare för arbetsförmedlingen i region väst.

Allvarligt läge

– Det är ett allvarligt läge och kommer att bli utmaningar på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, på en pressträff. Det som hänt i ekonomin är att hushållens konsumtion har avstannat. Vi känner oro och har slutat köpa saker. Det är främst hotell- och restaurangnäringen som har drabbats, säger hon.

ANNONS

Men alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, poängterar hon.

– Utvecklingen framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringens förslag på krispaket kan innebära att färre blir uppsagda och arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på arbetsförmedlingen.

Personer med tillfälliga anställningar och timanställda är de som drabbas först.

Under finanskrisen 2008 blev omkring 6 av 10 personer berörda av varsel uppsagda sex månader efter lagt varsel, 3 av 10 blev i slutändan arbetslösa.

– Vi kommer behöva omfördela våra resurser för att stötta de som riskerar att bli arbetslösa till följd av krisen. Det gör vi utifrån en redan utsatt situation på myndigheten med anledning av att vi själva tvingades till stora personalnedskärningar förra året, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Flest berörda personer återfinns i Stockholms län (56 procent), motsvarande siffra för Västra Götalands län är 19 procent.

Största varslet i modern tid

Varselsiffrorna som kom från Arbetsförmedlingen i dag är bland de största i modern tid, säger finansminister Magdalena Andersson:

– Hur många av varslen som leder till uppsägningar är svårt att säga. Det kommer att påverkas av hur länge det här pågår. Läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

– Regeringen, tillsammans med C och L, tittar på ännu mer krisåtgärder, säger Andersson.

Hon konstaterar att de krisprogram som sjösatts kan lindra och hjälpa företagen i en utsatt tid, men att alla jobb och företag går inte att rädda.

Fakta: De värst varseldrabbade sektorerna i Sverige

Hotell- och restaurang, 8 558 varslade

Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster, 3 918

Handel, reparation av motorfordon, 1 057

Tillverkning, 893

Byggverksamhet, 548

Annan serviceverksamhet, 537

Kultur, nöje, fritid, 240

Vård, omsorg, sociala tjänster, 230

Källa: Arbetsförmedlingen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS