Munskydd på i rusningstrafik för den som inte kan undvika det. Så lyder det allmänna rådet som gäller från den 7 januari. Bäraren här har ett kirurgiskt eller medicinskt munskydd.
Munskydd på i rusningstrafik för den som inte kan undvika det. Så lyder det allmänna rådet som gäller från den 7 januari. Bäraren här har ett kirurgiskt eller medicinskt munskydd. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så mycket kostar det att bära munskydd

Lagom till årets fattigaste månad ska svenskar som åker kommunalt börja att bära och betala för munskydd – att de delas ut under rusningstrafiken kan Västtrafiks resenärer inte räkna med från start. Vi har kollat bland utbudet av CE-märkta produkter, som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Det finns olika produkter på marknaden för att täcka mun och näsa, men det är långt ifrån alla som kan skydda dig. Enligt Läkemedelsverket har det under coronapandemin funnits ett stort intresse för att importera och sälja skyddsutrustning.

Skyddsutrustning ska vara CE-märkt. Att en produkt är CE-märkt betyder att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

Innan du köper en produkt kontrollera därför att den är CE-märkt, har information från tillverkaren vilket regelverk som tillämpats och att det finns användarinformation på svenska.

Bevis för och emot munskydd i samhället

Europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, utgår från argument i en sammanställning i medicintidskriften The Lancet och säger att det finns ökade bevis för att munskydd kan vara en viktig del i att bekämpa pandemin. Och Världshälsoorganisationen WHO uppmanar världens länder att använda munskydd som ett verktyg i hanteringen av pandemin.

ANNONS

I december kom så en rapport från WHO där det underströks att ”enbart en mask, även om den används korrekt, är otillräckligt för att ge tillräckligt skydd” syftande både på omgivningen och bäraren. Fortfarande ska man upprätthålla fysisk distans, tvätta händerna, undvika trängsel och att röra sitt ansikte.

Folkhälsomyndigheten hävdar att det vetenskapliga stödet för att ”användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är svagt, till skillnad från andra åtgärder som att hålla avstånd”. Men att det finns situationer där munskydd – korrekt använda – kan vara av värde.

Nyligen kom en norsk studie om ökad smittspridning i kollektivtrafiken. Den forskare som lett studien understryker dock att det kan finnas andra orsaker än resor med kollektivtrafik bakom sambandet, till exempel att de som reser kollektivt har ett annat beteende än andra.

Det allmänna rådet gäller munskydd och att det ska vara av god kvalitet, CE-märkt, som det kirurgiska munskyddet till vänster i bild. Det i mitten av tyg saknar CE-märkning. Till höger ser vi ett andningsskydd.
Det allmänna rådet gäller munskydd och att det ska vara av god kvalitet, CE-märkt, som det kirurgiska munskyddet till vänster i bild. Det i mitten av tyg saknar CE-märkning. Till höger ser vi ett andningsskydd. Bild: Mia Höglund

Nu rekommenderas munskydd i rusningstrafik

I omvärlden kom regler om obligatoriskt munskydd i offentlig miljö tidigt i pandemin och kopplat till böter om man bryter mot dem. Från den 7 januari så är det dags för det allmänna rådet att bära munskydd i rusningstrafik i Sverige att träda i kraft. Munskydd rekommenderas att tas på inför resan om du är från gymnasieåldern och äldre och rådet gäller på vardagar på morgonen klockan 7-9 samt på eftermiddagen klockan 16-18.

ANNONS

I första hand ska du som konsument själv stå för inköpen. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd ”till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget”. Men ”det är orimligt och omöjligt att kunna göra det på ett smittsäkert sätt”, sa Lars Backström, Västtrafiks vd, i förra veckan till tidningen. I den information som mejlats ut nu från Västtrafik står dock att: ”Vi planerar för att inom kort kunna erbjuda de som inte har möjlighet att införskaffa munskydd att hämta ett i någon av våra Västtrafikbutiker.”

CE-märkt definieras som god kvalitet

CE-märkningen hittar du på förpackningen, inte själva munskyddet. Munskydd ska vara av god kvalitet, och det definierar Folkhälsomyndigheten just som CE-märkt. Det är också det som Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi på Uppsala universitet, sagt i en tidigare intervju om hur munskydden används på ett korrekt sätt.

Grunden i hur du använder munskydd är:

• Rena händer när det tas på och handtvätt även efteråt. Ta bara i snoddarna.

• Munskyddet ska sluta tätt och täcka även näsan. Kläm åt näsbygeln.

• Pilla inte på det med dina händer.

• Återanvänd inte engångsskydd, utan byt ut det när det blir fuktigt eller om du har tagit av det för att exempelvis äta. Det går alltså inte att använda samma skydd till jobbet som på hemvägen.

ANNONS

• Kasta munskyddet omedelbart i papperskorg med lock, eller först i en plastpåse.

Skillnad på munskydd och andningsskydd

Det allmänna rådet gäller munskydd. Ett kirurgiskt eller medicinskt munskydd förhindrar droppar från bärarens utandningsluft från att hamna i omgivningen.

Det CE-märkta munskyddet delas in i tre typer: I, II och IIR. Det första ska ha 95 procents filtreringseffekt, det andra 98 procent och det tredje är vätskeresistent och skyddar bäraren från stänk.

Prisexempel på 50-pack munskydd

Vi valde att titta på billigaste CE-märkta munskydd i förpackningsstorleken 50 styck hos några nätapotek.

129 kr för Wondo Munskydd IIR hos apotea.se.

199 kr för Esound Kirurgiskt munskydd typ IIR hos apoteket.se.

239 kr för Esound Kirurgiskt munskydd typ IIR hos apotekhjartat.se.

299 kr för Graid engångsmunskydd typ IIR hos kronansapotek.se.

319 kr för Graid engångsmunskydd typ IIR hos lloydsapotek.se.

Hos apohem.se fanns ej vår valda förpackningsstorlek.

Priserna är från den 5 januari 2021 och utan eventuell fraktkostnad. Med reservation för att priserna kan ändras och finnas hos andra leverantörer till annat pris.

Ett prisexempel: CE-märkta engångsskydd av typ IIR under 25 dagars jobbpendling innebär 50 munskydd. (Vi räknar på att göra av med hela förpackningen för enkelhets skull.) Kostnaden per person blir 129 kr med det billigaste bland våra exempel. Med fyra personer i familjen och en åtgång av fyra förpackningar i samma storlek blir den totala kostnaden 516 kronor för samma period.

Att du skyddar andra och andra skyddar dig betyder att alla måste ha munskydd för att skydda varandra. Ett andningsskydd, inte det som avses i det allmänna rådet för rusningstrafik, räknas som personlig skyddsutrustning och är avsett att skydda bäraren mot luftburen smitta som viruspartiklar. Dessa är märkta med FFP och siffran 1, 2 eller 3 och blir ett dyrare alternativ om du väljer det. Statsepidemiolog Anders Tegnell betonade på en presskonferens att de då inte ska ha ventil.

ANNONS

FFP 1, 2 eller 3 samt N95 och KN95

Andningsskydd skyddar även dig själv och har formen av en kupa. Det finns i skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. Ju högre numret är desto högre är maskornas fibertäthet. För att ett andningsskydd ska vara effektivt så krävs att det är väl inpassat till ansiktet och att bäraren är slätrakad.

Beteckningen N95 är en amerikansk klassificering som ungefär motsvarar FFP2.

KN95 är motsvarande kinesiska klassificering.

Källa: forskning.se

Här är ett prisexempel för en person som vill skydda sig själv med ett andningsskydd med märkningen FFP2. Vi har tittat på samma produkt, ett 10-pack av Airnatech hos samma sex nätapotek. Priset var antingen 249 kr eller 339 kr, utan eventuell fraktkostnad.

För 25 dagars pendling, samma period som i första exemplet, och en åtgång av två skydd per dag blir kostnaden med det billigaste alternativet 1 245 kr per person.

Munskydd i tyg kräver flera lager och filter

På marknaden finns en hel del munskydd i tyg som är tänkta för flergångsanvändning.

Enligt en studie på Karolinska Institutet i samarbete med ett kanadensiskt universitet behövs minst tre till fyra lager av tyg som bomull och flanell. Enligt bakteriologen Åsa Melhus krävs mer än sex lager för att hindra de små viruspartiklarna att tränga igenom. Och det ska finnas plats för utbytbart filter.

Det är också viktigt att tyget är vävt tätt. Munskydd av tyg ska tvättas i hett vatten mellan varje användning. Även om du köper en tygmask ska den vara CE-märkt.

På marknaden finns nu en del munskydd i tyg som handlar mer om stil än funktion. Ibland med tydlig hänvisning till att de inte har medicinsk standard. Andra använder i sin marknadsföring ord som ”antiviruseffekt”. Eller att man ska använda silke för att ”låta huden andas”.

ANNONS

Givetvis blir det billigare att använda ett tygskydd. Tänk på att det ibland står att det bara tål att tvättas ett visst antal gånger.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS