Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så påverkas Liseberg av uppskjutna lättnader

Det blir inga lättnader i coronarestriktionerna i början av maj, det beslutar regeringen på Folkhälsomyndighetens inrådan.
För Liseberg innebär det att öppningen av parken återigen skjuts upp.

Nöjesparken Liseberg kan inte släppa på för gäster i maj som tidigare var planerat efter att regeringen på torsdagen beslutat om att skjuta på lättnaderna i coronarestriktionerna.

Det är andra gången de senaste veckorna som det för Liseberg avgörande beskedet skjuts på framtiden. Först den 11 april och nu den 3 maj. Förhoppningarna var att man i början av nästa månad skulle tillämpa en ny förordning som skulle medföra lättnader för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Som exempelvis ett utökat publiktak vid konserter, för biografer och vid idrottsevenemang. Och slopandet av regeln om max 8 besökare för nöjesparker som Liseberg.

LÄS MER: Sämsta året någonsin för Liseberg

LÄS MER: Här är nya unika hotellsatsningen i Göteborg

Men på grund av smittspridningen vill Folkhälsomyndigheten nu att regeringen avvaktar med lättnaderna. Lisebergs vd Andreas Andersen är märkbart frustrerad och suckar djupt när GP kommer i kontakt med honom via telefon.

– Vi får planera om igen. Men om jag ska vara helt ärlig var det inte helt överraskande att det inte blev lättnader den 3 maj. Nu får vi planera så flexibelt det bara går och förhålla oss till det här, säger Andreas Andersen.

Vd Andreas Andersen vågar inte svara på när Liseberg kan öppna

Hur det blir med Lisebergs öppningsdatum är fortfarande oklart, enligt vd:n som ska samla nöjesparkens ledning till ett krismöte under torsdagseftermiddagen.

– Jag vet faktiskt inte, vi ska ha ett ledningsmöte i eftermiddag och då ska vi titta på hur planen ser ut framåt. Och jag vill tillägga att det som behövs är ett regeringsbeslut och även om lättnaderna hade kommit den 3 maj hade vi realistiskt sett ändå inte hunnit öppna förrän i mitten av maj, säger han.

Vad han däremot säkert kan säga är att 90-talshiten – promenadsatsningen – som Liseberg öppnade för tidigare i vår nu måste skjutas på framtiden.

– Det kan vi nu inte öppna upp för på grund av regeln om max åtta personer, säger han.

Men smittspridningen är hög i samhället – var det inte ett klokt beslut att vänta med lättnaderna?

– Ambitionen med pandemilagstiftningen var en likabehandling av verksamheter som exempelvis en djurpark och en nöjespark. Men så är det inte, Skansen kan i dag ta in 5 000 besökare vilket vi fortfarande inte kan. Så ur ett principiellt perspektiv tycker jag beslutet var olyckligt. Men jag förstår att man inte kan fatta något annat beslut än det som togs i dag.

Hur påverkar det här säsongsanställningarna?

– Det kan vara så att vi måste anställa vissa innan vi vet hur öppningstiderna ser ut. Men vi får återkomma om säsongsanställningarna för det ska först träffas beslut om detta på mötet i dag.

Hur påverkar detta Liseberg ekonomiskt?

– Eftersom att vi fortfarande är tidigt in på säsongen är en förseningen i öppnandet hanterbar. Men det är klart att ju närmare vi kommer högsäsongen desto svårare blir det att hantera det ekonomin för Liseberg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.