Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rekryterar. Haris Dedic rekryteringsansvarig på Nevs deltog på seminariet tillsammans med bland annat Vikram Murtly från samma arbetsgivare.

Så ska näringslivet få rätt kompetens

Att attrahera och behålla rätt kompetens är viktigt för många företag, inte minst på en global arbetsmarknad, där ett flertal av Trollhättans företag finns.

På flera håll runt om i världen pratas det om hur regionerna ska lyckas attrahera rätt kompetens. Niklas Delersjö är projektledare för Global Talent West Sweden, ett projekt som pågår i Västsverige.

– Vi har tittat på hur man attraherar internationell kompetens men även hur man tar tillvara på den kompetens som kommit till Sverige av andra orsaker.
Under ett seminarium i Trollhättan var det flera företag som påtalade bristen att hitta rätt kompetens.

– Vi står även inför stora pensionsavgångar, säger Delersjö.
Trenden är att dessa frågor är uppe på agendan bland politiker och företagsledare runt om i världen.

– Vi har flera anställda på ÅF som rekryterats från andra länder. Det beror på att vi har svårt att hitta kompetensen här i Sverige men är även en tillgång då flera av våra kunder är internationella, säger Maria Hörnström, HR-ansvarig på ÅF i Trollhättan
Hon berättade om ett exempel på en anställd där skatteverket sade att det skulle ta sex till åtta veckor att få ett personnummer.

– Vi kunde inte betala ut lön utan personnummer och för den anställde är en nyckel till allt. Nu tog det bara en vecka.
Bostäder, arbeten och skolor till medföljande familjemedlemmar är andra problem.
– Skolor brukar vara en väldigt viktig punkt, säger Delersjö.

Han har Köpenhamn som ett lyckat exempel där, där myndigheterna finns samlade och det går att träffa representanter och få alla nödvändiga papper på en timme.
Högskolan Väst fanns även representerade genom Shrikant Joshi och Lennart Malömsköld.

En sak som diskuterades var hur viktigt det är att få internationella professorer och studenter att komma in i samhället och få dem trivas. 85 procent av de internationella studenterna vill stanna kvar efter studierna, visar en undersökning av Global Talent West.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.