Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sebastian Mårtensson, Svenskt Näringsliv.

Sådant är företagsklimatet i Fyrbodals kommuner

Vänersborg och Trollhättans kommuner har ett bättre företagsklimat än i fjol och Mellerud ligger kvar på en bra placering.

Svenskt Näringsliv presenterade under tisdagen första delen av sin undersökning av företagsklimatet bland landets kommuner, för kommunerna i Fyrbodal är det endast små skillnader mot förra året. 

1 500 företagare i Fyrbodal svarat på enkäten, vilket innebär en svarsfrekvens på 49 procent. De har fått betygsätta en rad olika områden enligt en sexgradig skala.

– Sammanlagt i Sverige är resultatet 3,2. Så dåligt har det aldrig varit tidigare, säger Sebastian Mårtensson från Svenskt Näringsliv.
Han redovisade resultaten för de 14 Fyrbodalskommunerna under tisdagen i samband med en lunch. Med på träffen fanns representanter från ett tiotal av kommunerna. Snittbetyget för Västra Götaland är 3,4 och för Fyrbodalskommunerna 3,1.

– Detta omdöme är en tredjedel när den totala rankningen av landets kommuner presenteras i höst, säger Sebastian Mårtensson.
Mellerud har ett betyg på 3,7, vilket är samma som i fjol, och ger dem en andrapalts bland Fyrbodals kommuner. Trollhättan och Vänersborg har båda förbättrat sitt resultat något från i fjol, med 0,1 procentenheter vardera.

När Sebastian Mårtensson talade för representanter från Fyrbodalskommunerna, så fokuserade han på det sammanlagda resultatet.
– Dialog med kommunledningen är en punkt som har gått upp, liksom kommunernas information, men det finns fortfarande mycket att göra med dessa frågor.

– Att få tag på medarbetare med rätt kompetens och en fungerande infrastruktur ligger också långt under, men detta är frågor som kan vara svåra för kommunerna att påverka, säger Sebastian Mårtensson.

En tredjedel av företagen i enkäten, tycker att kommunerna driver undan privat verksamhet med sin egen, vilket är en fråga som kommunerna äger. En annan viktig fråga är ökad tillgång på bostäder.

– Företagare upplever det svårt att anställa personer då det saknas bostäder på orten, säger Sebastian Mårtensson.
För tredje året i rad förbättrar sig Vänersborgs kommun.

– Det stämmer bra med den känsla vi får när vi är ute och träffar företagare, både nya och gamla. Det känns som att det är positiva tongångar överlag, säger kommundirektör Ove Thörnkvist.


Kommunerna är överlag väldigt intresserade av resultaten.
– Deras företagare betygsätter men de kommuner som går dåligt är oftast mest kritiska. Alla har varit intresserade att träffa oss när vi åker runt och diskuterar resultaten lokalt med politiker, tjänstemän och företagare, säger Sebastian Mårtensson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.