Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arne Höglund, Saab Veteranförening och Saab Bilmuseum Stödförening, Olle Granlund, Gunnar Larsson, ordförande i Saab Bilmuseum Stödförening, Ove Gregart, ordförande i Saabs Veteranförening och Peter Bäckström, chef på Saab Bilmuseum, är alla medlemmar av Saabs Bilmuseum Stödförening som samarbetar på olika sätt och i olika roller för att bevara Saabhistoriken och föra den vidare.

Saabstödjare har mycket i tankarna

Renoveringar av gamla bilar, temautställningar och evenemang. Stödföreningen för Saabs bilmuseum har många spännande projekt på gång. – Vi är i en uppbyggnadsfas där allt fler vill vara med och stötta. Det är bara att köra på, säger ordförande Gunnar Larsson.

Saab Bilmuseum Stödförening bildades i slutet av 2012 på initiativ av flera Saabföreningar, bland andra Saab Veteranförening, som stödföreningen sedan start har ett nära samarbete med.

Styrelsen består av sju medlemmar, de flesta före detta Saab- anställda, med olika kunskap och inte minst intresse för företagets historia. De sammanträder regelbundet och smider planer för kommande projekt.

– Vi brukar säga att vi är i en slags uppbyggnadsfas där huvudmålet just nu är att komma upp i 1 000 medlemmar, i dagsläget är vi 432 medlemmar så vi är på rätt god väg.

– Efter Saabfestivalen som hölls nyligen fick vi in över 100 nya medlemmar, där merparten var från utlandet. Saabintresserade kom från alla håll och kanter, vissa ville gå med som medlemmar – andra bidra med donationer, intresset var jättestort och det var riktigt häftigt, säger Gunnar Larsson som är en riktig eldsjäl i sammanhanget.

Brett kunnande

Gunnar Larsson säger att stödföreningens huvudsyfte är att med en samlad bred kompetens och ideella krafter hjälpa Saab bilmuseum att utvecklas snabbare och att föra Saabs historia vidare till kommande generationer.

– Vi jobbar stort och brett och har många visioner som vi vill förverkliga. Vi använder pengarna från våra medlemsavgifter till att ordna föreläsningar och temautställningar, hålla våra museibilar körbara och göra vissa renoveringar.

– Vi har också flera spännande projekt på gång som att ordna 110-årsjubileum för Gunnar Ljungström, mannen som fick i uppdrag att konstruera den första Saab 92:an som kom i produktion, samt 30-årsjubileum för det klassiska loppet Saab Talladega The Long Run som kördes 1986 och där det slogs världsrekord i ett uthållighetstest på bana, säger Gunnar Larsson.

Bygger fond

För att förverkliga delar av detta och mer därtill håller föreningen på att bygga upp en donationsfond.

– Men vi har sagt att vi måste komma upp i 200 000 kronor innan vi börjar gnaga i den. När vi fått in pengarna kommer vi att omsätta dem i verkligheten. Det ser bra ut så här långt och vi har en rad mer eller mindre ”hemliga projekt” som vi planerar för att börja jobba på, säger Gunnar Larsson.

Han tycker att det är särskilt kul med det enorma intresset för Saab som finns både i och utanför landets gränser och att det är en sådan spridning i åldrarna på dem som vill ansluta sig till föreningen. Nästan 50 procent av föreningens medlemmar och donationer kommer från utlandet. Dessa har man bland annat lyckats nå ut till via hemsidor som den egna www.scmsupport.org, diverse bloggar och länkar på Saab Veteranföre- nings hemsida.

– Vi vill sprida vårt budskap vidare så att ingen glömmer. För intresset för Saab är världsomfattande, säger Gunnar Larsson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.