Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Serneke föreläser vid Västsvenska handelskammaren i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt
Ola Serneke föreläser vid Västsvenska handelskammaren i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Serneke gör lägenhetsaffärer värda miljardbelopp

Under loppet av bara några timmar annonserade entreprenadbolaget Serneke två omfattande lägenhetsaffärer i Väst- och Sydsverige värt cirka 2,6 miljarder kronor. En av motparterna är Balderägda fastighetsbolaget Trenum.

Under onsdagseftermiddagen meddelade Serneke, utvecklaren bakom Karlatornet och Karlastaden, att man säljer fem markområden med tillhörande bostadsprojekt i Borås, Göteborg, Trollhättan och Vänersborg.

Säljer till Balderbolag

För hyresrättsportföljen på omkring 875 lägenheter får motparten Trenum, samägt av fastighetsjätten Balder och Tredje AP-fonden, punga ut 1,8 miljarder kronor

– Det känns mycket bra att inleda ett strategiskt långsiktigt samarbete med ett bolag i Balder-koncernen. Det här är en affär som vi arbetat fram under en längre tid och som, utöver att den knyter en ny stark allians, också innebär bra ordervolym för vår entreprenadverksamhet under en tid framöver, kommenterar Ola Serneke, vd för Serneke Group i ett pressmeddelande.

Produktionen av bostadshusen beräknas starta under det första kvartalet nästa år. Under 2023 förväntas samtliga lägenheter stå färdiga.

Ger en positivt skjuts för resultatet

Ordervolymerna för de olika entreprenaduppdragen orderbokförs löpande. Affären ger en positiv likviditetseffekt för Serneke i det fjärde kvartalet på omkring 95 miljoner kronor samt en skjuts upp för resultate på cirka 60 miljoner kronor, skriver Serneke i pressmeddelandet.

– Affären med Serneke passar väl in i den strategin då Serneke, med sina koncepthus, har utvecklat en produkt som uppfyller hyresrättens krav på yteffektivitet utan att ge avkall på arkitektur och kvalitet, kommenterar Marcus Hansson, vd på Trenum.

Ska bygga lägenheter i Skåne

Utöver miljardaffären med Balderbolaget kunde Serneke även meddela att entreprenadbolaget tecknat ett totalentreprenadavtal med Magnolia Bostad för byggnationen av lägenheter i Stora Råbylund,Lund.

Kontraktet rör 783 stycken lägenheter i tolv flerfamiljshus med planerad byggstart hösten 2020. Kontraktet är enligt Serneke värt 840 miljoner kronor.

– Serneke och Magnolia har genomfört och genomför många fina och lyckade projekt runt om i Sverige. Detta projekt är ett resultat och en fortsättning på det fina samarbetet. Vi ser mycket fram emot att få vara med och utveckla Stora Råbylund, kommenterar Kristian Jansson, regionchef på Serneke.

Ordervärdet på 840 miljoner kronor inkluderas i orderingången för fjärde kvartalet 2019.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.