Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Snålare motorer väntas till 9–5

Ytterligare en femtedel snålare än den bästa motorn i dag och även flera elmotoralternativ. Det var Saabs besked om kommande 9–5-varianter. Samtidigt gick återförsäljarna ut och garanterade värdet på nya Saaben vid leasing.

Med en förbrukning på en dryg halv liter milen med dieselvarianten av nya Saab 9–5 förklarade Saabs vd Jan Åke Jonsson att man ligger på en lika låg nivå som främsta konkurrenten inom premiumsegmentet, Audis A6. Dessutom finns i dag etanolvarianten BioPower precis som för tidigare Saabmodeller. Men att klimatsmarta bilar är en nödvändighet för alla bilmärkens överlevnad stod tydligt.

Dels upprepade Jan Åke Jonsson att man vill utveckla en liten Saab, med arbetsnamnet 9–1, vilket varit ett växande bilsegment de senaste åren, inte minst på grund av bränsleförbrukningen.

Nya 9–5 har ju storleksmässigt i stället tagit klivet mot att bli än större än den modell den avlöser för att skilja ut sig från mellanklass­ bilen 9–3.

Dels visade Saabledningen upp diagram med kurvor över utsläpp av koldioxid från motorerna. Från dagens bästa dieselmotor som släpper ut 139 gram koldioxid per kilometer (0,53 liter milen) skulle man ned någonstans kring 115 gram per kilometer. Vidare kommer det elhybrid och elmotorer. När detta kommer att ske är dock något man inte vill gå ut med ännu.

En annan viktig sak förutom varumärkets trovärdighet när det gäller miljön är andrahandsvärdet. Och Saabåterförsäljarna i Sverige kunde i går ge ett lugnande besked för den stora svenska marknad för leasingbilar.

– Vi garanterar ett restvärde på 45 till 52 procent på nya 9–5 efter tre år, vilket ligger väl i nivå med konkurrenterna, sa Anas vd Joachim Lind.

Det betyder konkret att alla företag som nu funderar på nya Saab som leasingbil inte på samma sätt behöver oroa sig för den ekonomiska risken om något skulle hända.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.