Prosolviakontoret i Vänersborg invigdes 2004. Vd Morgan Heron och dåvarande näringsminister Anders Sundström (s) var på plats.
Prosolviakontoret i Vänersborg invigdes 2004. Vd Morgan Heron och dåvarande näringsminister Anders Sundström (s) var på plats.

Snart slut på rekordrättegång

Processen mot IT-företaget Prosolvia, som bland annat etablerade sig i Vänersborg, närmar sig nu ett avgörande. 12 april är planerad som den sista av mer än 80 dagar i mastodontmålet med ett rekordskadestånd på 1,4 miljarder kronor.

ANNONS
|

Det är mycket som är svindlande i denna juridiska process som 13 år efter kraschen fortfarande pågår, till exempel har processen hittills kostat konkursboet 110 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Det inleddes som ett brottmål men blev ett tvistemål med ett gigantiskt skadestånd på 1,4 miljarder kronor.

Efter över ett års förhandlingar tre dagar i veckan är nu sista dagen utsatt till 12 april i Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg.

Börsintrudcerades

Sommaren 1997 börsintroducerades Prosolvia och aktien blev på kort tid en kursraket, som mest låg börsvärdet på över 4,5 miljarder kronor och bolaget utsågs till Årets tjänsteföretag. Bolaget sålde tredimensionella och virtuella världar, så kallat interaktiv virtuell datorsimulering av verkliga miljöer.

ANNONS

I december samma år invigdes dotterbolagets lokaler i Vänerparken i Vänersborg av näringsminister Anders Sundström, för ett tjugotal anställda.

Så kom kraschen. Våren 1998 publicerade Dagens Industri, som tidigare hyllat företaget, en artikel angående allvarliga fel och oklarheter i Prosolvias bokslut.

Börsen rasade

Bolaget anklagades bland annat för att ha blåst upp en verklig förlust på 36 miljoner kronor till en påhittad vinst på 80 miljoner.

På tio månader rasade börskursen från 388 kronor ner till 20 öre per aktie. Strax för jul 1998 var konkursen ett faktum.

Grundarna Dan Lejerskär och Morgan Hero plus ytterligare tre personer åtalades för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott.

Brottmålsrättegången pågick i tio månader och resulterade i en 900 sidor omfattande dom där tingsrätten konstaterade att räkenskaperna i Prosolvia lämnade mycket i övrigt att önska, men att åklagaren inte bortom rimligt tvivel lyckats bevisa brott.

Friades

I stället stämde Prosolvias konkursbo Prosolvias revisorer på 1,4 miljarder kronor i skadestånd. Förhandlingarna i tvistemålet tog ett och ett halvt års rättsprocess, i Göteborgs tingsrätts dom i oktober 2010 – den här gången på 1311 sidor – friades revisionsbyrån.

8 november inkom överklagande till hovrätten och för drygt ett år sedan, den 20 mars ifjol, startade huvudförhandlingarna. Ett 80-tal dagar har avsatts till förhandlingar och sammanträden, tre dagar i veckan, och rättegången förväntas avslutas i mitten av april i år.

ANNONS

Enligt tingsrättsdomen ska konkursboet betala 50 miljoner kronor till revisionsfirman för motpartens rättegångskostnader. Konkursboet har redan lagt 60 miljoner kronor på rättegångskostnaden.

ANNONS