Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tyska elbilen Sion skulle ha tillverkats i Trollhättan. Bild: Stefan Bennhage
Den tyska elbilen Sion skulle ha tillverkats i Trollhättan. Bild: Stefan Bennhage

Sono Motors väljer bort Nevs och Trollhättan

Det blir ingen elbilstillverkning för tyska Sono Motors i Trollhättan. Företaget, som hade ingått avtal med Nevs, väljer nu att flytta produktionen till Finland i stället, något som P4 Väst för först med att rapportera om. Det innebär att Trollhättan går miste om hundratals arbetstillfällen.

Drygt två år har gått sedan Nevs och det tyska elbilsföretaget Sono Motors slöt avtal om att den solcellsdrivna elbilen Sion skulle tillverkas i Trollhättan. Startdatumet för produktionen har sedan flyttats fram flera gånger.

Nu står det klart att Sono Motors helt lägger ned planerna på tillverkningen i Trollhättan. I stället har det företaget ingått ett avtal med Valmet Automotive. Produktionen kommer därmed ske i Uusikaupunki, Finland.

Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, vill inte kalla beskedet för ett bakslag, men hade gärna sett att produktionen hamnat på Nevs.

– Vi har ändå lyckats med en del etableringar, men ibland går det inte vägen. Jag vet inte riktigt bakgrunden, men det har ju pågått diskussioner i flera år. Jag vågar inte spekulera i det, men det är klart det är tråkigt. Det är väl bara att ta nya tag, säger han.

Han påpekar också att det är andra etableringar på gång i kommunen.

– Vi har ju jättemånga diskussioner i Trollhättan där vi för dialog med många som vill komma hit. Vår näringslivsenhet jobbar med 90 uppdrag just nu. Det är en del expanderingar, men de flesta är nya förfrågningar.

Så sent som i augusti förra året var det sagt att Sono Motors skulle starta produktionen i Trollhättan under första halvan av 2023. Nu är produktionsstarten i stället senarelagd till andra halvan av 2023, och då alltså i Finland.

Produktionsstarten försenades under flera år

Planen var att omkring 260 000 fordon skulle ha tillverkats i Trollhättan under en åttaårsperiod. Starten av produktionen skulle initialt ha skett redan under andra halvan av 2020. Men ekonomiska problem hos Sono Motors och coronapandemin har skjutit på starten.

I Finland är tanken att samma antal eldrivna solcellsbilar ska produceras under en sjuårsperiod.

I ett pressmeddelande uppger Sono Motors vd Laurin Hahn att man värderar den kunskap i elbilstillverkning som Valmet Automotive besitter.

LÄS MER: Sono Motors planer i Trollhättan står fast

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.