Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orio har sin största verksamhet i Nyköping, men även i Trollhättan. Bild: Stefan Bennhage
Orio har sin största verksamhet i Nyköping, men även i Trollhättan. Bild: Stefan Bennhage

Staten säljer Orio tio år efter Saabkonkursen

Efter Saabkonkursen blev staten, genom en pant till Riksgälden, ägare till företaget Orio, vilka fortfarande har verksamhet i Trollhättan. Nu väljer regeringen att sälja företaget till en av Europas största privatägda bilåterförsäljare.

Regeringen har sedan juni 2013 haft riksdagens tillåtelse att sälja statens aktier i Orio, tidigare Saab Automobile Parts.

– Regeringens uppfattning är att Orio genom en ny ägare kommer få möjlighet att utvecklas positivt till nytta för bolagets kunder, anställda och Nyköpings kommun. Vi är därför glada över att idag kunna lämna över till en ägare som kan utveckla bolaget vidare, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Regeringens beslut är att sälja samtliga aktier i Orio AB till Hedin Mobility Group AB. Enligt regeringskansliet uppgår affärens totala värde till 503 miljoner kronor.

Orio bildades 2009 i samband med att Saab Automobile ansökte om lån från Europeiska investeringsbanken, EIB med svenska staten som garant för lånet.

Orio har elva kontorsarbetare i Trollhättan. Planen nu är att verksamheten ska fortsätta som vanligt . Hedin Mobility Group vill ha erfarenheten från Orios anställda och utnyttja den kunskapen som personalen besitter, menar Johan Fogman, affärsområdesansvarig för reservdelsaffären på Orio.

– Det händer ingenting med personalen just nu, det får framtiden utvisa. Det finns inget i nuläget som tyder på att Hedin Mobility Group vill ändra på något, säger han.

Blev statens pant efter Saabkonkursen

Dotterbolaget Saab Automobile Parts, nuvarande Orio, sattes som pant och övertogs från konkursboet ett år efter att Saab ansökt om konkurs. 2013 överfördes aktierna i Orio från Riksgälden till Regeringskansliet.

I dag är Orio ensam leverantör av Saab originaldelar genom ett globalt nätverk i Europa, Nordamerika, Asien och Australien. Orio har även utökat sin logistikverksamhet med tredjepartslogistik samt är delägare i Nyköpings Logistikpark.

Köparen Hedin Mobility Group sysselsätter fler än 5 000 personer och har över 200 anläggningar i sju länder.

– Med Hedin Mobility Group får Orio en stark ägare som förstår verksamheten och som värdesätter Orios kompetens och kunnande såväl inom reservdels- som logistikverksamheten. Affären innebär att leveransen av reservdelar till Saabägare världen över kan säkras för överskådlig tid. Samtidigt kan logistikverksamheten fortsätta utvecklas, säger Gustaf Ljunggren, vd för Orio.

Blir del av Hedin Group

De senaste två åren har Orio levererat ett positivt rörelseresultat. Den positiva utvecklingen syns i båda Orios affärsområden, logistikverksamheten har vuxit med 60 procent på årsbasis de senaste åren och reservdelsaffären fortsätter leverera en bra lönsamhet.

– Vi är mycket glada över att välkomna Orio till Hedin Mobility Group. Det är ett företag med en lång och stolt historia inom svensk bilindustri som vi avser att förvalta – samtidigt som vi ska tillföra nya affärer och på så vis vidareutveckla bolaget. Förvärvet faller väl in i vår strategi där vi vill utöka verksamheten inom distribution och reservdelar både i Sverige och Europa. Med Orio får vi tillgång till ett stort och ledande distributionscenter samt upparbetad infrastruktur för försäljning och distribution till tusentals verkstäder i ett 30-tal länder, säger Anders Hedin, ägare och VD, Hedin Mobility Group.

Fakta Orio

Orio är sedan 2012 helägt av svenska staten, men Hedin Mobility Group kommer att över samtliga aktier i bolaget.

Verksamheten startade i Linköping 1947.

Fram till 2013 var namnet Saab Automobile Parts.

Huvudkontoret finns i Nyköping, tillsammans med logistik- och distributionscenter. Orio har även verksamhet i Trollhättan

LÄS OCKSÅ: Staten får ut sin pant från Saab-bolag

LÄS OCKSÅ: Gamla Saabar blir digitala

LÄS OCKSÅ: Orio varslar i Trollhättan

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.