Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Toppfrys satsar mot nytt toppår för ärtor

Om tre, fyra veckor startar arbetet i Toppfrys nya packanläggning. – Då kommer Findus upp med resterande ärtor från fjolårets skörd, säger vd Joakim Bratell.

Mycket har hänt sedan Carl Axel Topp startade Toppfrys i Brålanda 1969. 2011 köpte Joakim Bratell företaget tillsammans med tre andra delägare.

De startade upp direkt och lyckades få till en liten skörd redan första säsongen.

I fjol blev det rekordår för ärtproduktionen med 6 800 ton säljbara ärtor på 11 00 hektar.

– Det är bästa skörden i Toppfrys historia, säger Joakim Bratell.

De har sammanlagt 350 odlare med i företagets odlingslista.

– När vi fått in intresse från odlarna åker vi runt och väljer ut fält. Enligt de regler vi har nu så ska det vara minst 15 år sedan det senast odlades ärter på fältet.

Därför finns många odlare på Skaraborgsslätten. Skördningen sker under juni till augusti och den ansvarar Toppfrys för. De tar prover under hela tiden som ärtorna växer och redan nu har de kontakt med de utvalda lantbrukarna. Det kommer även att ske en provskördning.

Ärtorna delas in i sju olika kvaliteter och är det varmt mognar de tidigare.

– Vi har bestämt oss för att ärtorna avgör när vi ska skörda dem och inte vi.

En nyhet för i år är att Toppfrys ska odla och paketera ärtor även för Findus. Det innebär en fördubblad ärtproduktion mot tidigare år, vilket ska landa på 10 000 ton ärtor på sammanlagt 270 hektar. Efter skörden är det bråttom att snabbt koka ärtorna två minuter innan infrysningen.

Findus har tidigare varit den stora svenska aktören. Produktionen har legat på drygt 35 000 ton per år, och en stor del av volymen har gått på export. De har valt att lägga ned sin ärtproduktion.

För Toppfrys ärtor går ungefär hälften på export.

Under skördetid pågår en stor apparat med många timanställa. Tidigare har företaget haft 17 fastanställda och mellan 25 och 30 timanställda.

– Nu räknar vi med att sammanlagt bli 80 anställda. Det blir fler på alla ställen, fler som sköter maskiner med mera, säger Joakim Bratell.

För att klara att ta emot den fördubblade skörden så byggs packlokalerna om. Kapaciteten blir nu 12 000 ton tillsammans med övriga blandningar som ska paketeras för Findus. Det blir bland annat med morötter, majs, paprika.

Odling av morötter kan bli en andel som tillkommer framöver, enligt Joakim Bratell. Verksamheten är i gång 20 timmar om dygnet under skördetid, med fyra timmars städuppehåll.

– När vi kör ekologiskt, som utgör 25 procent av våra ärtor, så börjar vi alltid med det på morgonen efter städningen, säger Joakim Bratell.

Toppfrys kontrakt med Findus gäller under en tioårsperiod.

 

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.