Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Toyota återkallar nästan 20 000 bilar i Sverige. Bild: Gorm Kallestad
Toyota återkallar nästan 20 000 bilar i Sverige. Bild: Gorm Kallestad

Toyota återkallar tusentals hybridbilar i Sverige

Biltillverkaren Toyota återkallar 752 000 personbilar världen över. I Sverige berörs tusentals bilar av modellerna Prius och Auris. Anledningen är att bilarnas automatiska säkerhetsanordning inte alltid fungerar som den ska.
– Det kan i värsta fall leda till att drivningen upphör, säger Erik Gustafsson, informationschef på svenska Toyota.

Närmre 20 000 svenska bilägare påverkas när japanska biltillverkaren Toyota återkallar hybridbilar av modellerna Prius och Auris, något även Vi Bilägare har rapporterat om. Skälet är att man upptäckt att det finns en risk att det uppstår ett fel i själva hybridsystemet när bilen ska vara programmerad att gå in i ett felsäkert läge.

– Bilen ska upptäcka felet själv för att man ska kunna fortsätta köra, antingen till sidan eller till en verkstad, säger Erik Gustafsson på svenska Toyota.

Om man som förare inte upptäcker eventuella fel på bilen finns det därför en risk att drivningen upphör, det vill säga att fordonet stannar.

Det är bilar av modellerna Prius och Auris som återkallas. Bild: Pontus Lundahl/TT
Det är bilar av modellerna Prius och Auris som återkallas. Bild: Pontus Lundahl/TT

”Säkerhetsåtgärd”

Nu återkallar man 19 800 svenska personbilar tillverkade mellan 2013 och 2020, och sammanlagt 752 000 bilar världen över. Däremot handlar det inte om samtliga Prius och Auris.

– Det påverkar de bilar som har fått den här mjukvaran. Det man gör är en mjukvaruuppdatering, man installerar en ny programvara. Det tar en timme ungefär, säger Erik Gustafsson.

Under sommaren kommer berörda bilägare bli kontaktade av Toyota via brev.

– De bjuds in till att boka en tid hos sin Toyotaverkstad, och det sker naturligtvis kostnadsfritt. Det är en säkerhetsåtgärd.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.