Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Trafikverket: Nya slussar lönsam investering

Nya slussar i Göta älv skulle innebära en samhällsekonomisk vinst - och inte förlust - som Trafikverkets tidigare beräkningar visat.

Trafikverket har vid tidigare tillfällen sagt att varje investerad krona på nya slussar i Göta älv, skulle innebära en förlust med 40 öre.

– Detta enligt en metod för att kunna jämföra olika projekt mot varandra, säger Bertil Hallman, projektledare på Trafikverket.
Dessa beräkningar har främst fungerat för att beräkna samhällsnyttan vid investeringar av nya vägar och järnvägar. Sedan 2010 har Trafikverket även sjöfart och flyg under sina vingar.

– När det gäller sjöfarten har det skett en utveckling för sättet att räkna. Numera slutar inte samhällsnyttan vid landets gränser utan man räkna på hela tranporten till slutdestinationen.

Enligt Bertil Hallman blir samhällsnyttan med det nya sättet att räkna att varje investerad krona i nya slussar i Göta älv innebär en vinst med 30 öre, i stället för förlust.
Den nya beräkningsmodellen gör att kostnaden för sjöfarten ökar mot tidigare men vinsten ökar än mer, vilket gör att det blir en samhällsekonomisk vinst.
– Det är glädjande att man kan säga att det är samhällsekonomiskt lönsamt men detta är bara en del av hela vårt underlag, säger Bertil Hallman.

Ytterligare en positiv del för sjöfarten med de nya beräkningarna är att det blir en lägre miljöbelastning än tidigare utredningar visat på.
– Tidigare räknade man inte med de nya bränslen och motorer som finns men det kan man göra nu, säger Bertil Hallman.
Även om de nya beräkningarna innebär en samhällsekonomisk vinst, så är det ingen garanti för att det ska bli nya slussar.

– I slutändan handlar det om prioriteringar. Regeringen kommer att fatta ett beslut nästa vår, säger Bertil Hallman.
Dagens slussar i Göta älv håller endast till år 2030. Kostnaden för nya beräknas till 3 miljarder kronor.

– Nästa steg blir att Trafikverket gör en prioritering mellan olika projekt. Detta förslag kommer sedan att lämnas till politikerna.
Trafikverkets prioriteringsordning presenteras under juni.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.