Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trollhättan lyfts fram efter Saab

Trollhättan lyfts fram som det främsta exemplet i landet, när det gäller förutsättningar för en mindre sårbar arbetsmarknad och företagande.

Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv presenterar under tisdagen sin senaste undersökning när det gäller landets kommuners sårbarhet.

– Vi har fått förhandsinformation, och det är en trevlig läsning, avslöjar kommunalrådet Paul Åkerlund (S).

Undersökningens syfte är att ta reda på kommunernas sårbarhet, genomförs för andra gången. Resultatet bygger på beroendet av enskilda företag, arbetsmarknadssituationen inklusive möjligheterna till pendling samt företagandets omfattning och förutsättningar.

Under perioden 2011-2016 visar Trollhättan den största förbättringen när det gäller landets kommuner. Nedläggningen av Saab Automobile påverkade i hög grad kommunens arbetsmarknad och företagande. Flera underleverantörer har även dragit ner sin verksamhet eller försvunnit från orten.

Genom dessa händelser har kommunens hela näringslivsstruktur förändrats. De tio största privata företagen i Trollhättan sysselsätter idag 3 600 personer. År 2011 var 8 300 personer sysselsatta i de tio största privata företagen. Nedläggningarna har också medfört att det har skett en utglesning av industriföretag till förmån för tjänsteföretag, enligt ett pressmeddelade från kommunen.

Trollhättans gynnsamma utveckling beror inte bara på ett minskat beroende. Den klart största förbättringen kommer från ett ökat företagande, vilket också skapar förutsättningar för en fortsatt minskad sårbarhet. Även utpendlingen har ökat under perioden, vilket till en del kan förklaras med de satsningar som har gjorts på regionens infrastruktur.

– Det är fortfarande mycket arbete mot bilindustrin men i dag är det mot alla världens bilmärken, och inte bara ett, säger Paul Åkerlund.

Arbetslösheten i kommunen är fortfarande hög, vilket även undersökningen slår fast.
– Men den går sakta nedåt, säger Paul Åkerlund.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här.

Senaste bostadsköpen i TTELA:s område hittar du här.