Åtal mot Lundintoppar kommer närmare

Regeringen ger åklagaren grönt ljus för att väcka åtal mot topparna i oljebolaget Lundin Petroleum för misstänkt folkrättsbrott i Sudan kring millennieskiftet. Om och när åtal kommer är dock fortsatt oklart. Lundin Petroleum kallar regeringens besked "oacceptabelt".

ANNONS
|

Regeringen godkänner Åklagarmyndighetens ansökan om att väcka åtal mot Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter för grovt folkrättsbrott i Sudan.

- Mot bakgrund av brottets allvar så anser jag att här måste rättvisan ha sin gång, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

- Det rör sig om en allvarlig brottsmisstanke och det finns också en klar anknytning till Sverige.

ANNONS

I slutskedet

Riksåklagaren behöver ha tillstånd av regeringen för att väcka åtal när det gäller brott som begåtts utomlands av utländska medborgare. I detta fall finns misstankar mot en svensk medborgare och en schweizisk medborgare.

Men när och om det blir åtal är fortfarande oklart. Åklagaren Henrik Attorps säger till TT att han är i förundersökningens slutskede. Han har ännu inte skickat ut slutdelgivningen till de misstänkta – något som måste göras innan åtal får väckas. Om något nytt tillkommit i utredningen vill han inte gå in på.

- Men utredningsläget är gott, säger han.

Det något ovanliga förfarandet om att hos regeringen söka tillstånd för att väcka åtal, skickade han in i juni.

- Det måste göras när brotten har begåtts utomlands. Det är inget konstigt, det står i brottsbalken, säger Attorps.

"Det är oacceptabelt"

Lundin Petroleum bildades ur Lundin Oil som 1997–2003 bedrev verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig rasade. Tusentals människor dödades, byar brändes och befolkningen fördrevs. Bolaget har anklagats för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro. Att regeringen nu godkänner åklagares ansökan är förvånande, enligt Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson.

ANNONS

- Vi tycker att det är oacceptabelt att justitiedepartementet har godkänt den här ansökan från åklagaren om att driva ärendet vidare, säger han och fortsätter:

- Vi har inkommit med yttranden till departementet som visar på uppenbara juridiska brister och beskrivit varför vi anser att förundersökningen bör läggas ner.

Robert Eriksson ifrågasätter också hur justitiedepartementet granskat skrivelserna, och säger att de misstänkta inte fått komma och träffa företrädare för justitiedepartementet trots att de bett om det.

- Vårt huvudbudskap är inte annorlunda än tidigare, vi är fortsatt övertygade om att inga representanter för Lundin har begått några felaktigheter, säger Eriksson.

"Väldigt allvarligt"

Regeringen har i sitt beslut också prövat det misstänkta brottets allvar, samt vilken anknytning det har till Sverige. Där råder inga oklarheter eftersom det är ett svenskt börsnoterat företag, enligt justitieministern.

ANNONS

- Här rör det sig om medhjälp till grovt folkrättsbrott som är väldigt allvarligt, säger Morgan Johansson.

Lundin och Schneiter är sedan 2016 delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Förundersökningen inleddes 2010 och ett 50-tal målsäganden i landet har identifierats.

I januari i år genomfördes husrannsakningar på Lundin Petroleums kontor i Sverige och Schweiz.

TT
ANNONS