Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Japans premiärminister Shinzo Abe vid ett toppmöte i Bryssel förra året.

Allt klart för frihandel EU-Japan

Alla medlemsstater har nu godkänt frihandelsavtalet mellan EU och Japan. "Vi skickar en stark signal till världen att vi fortsätter att tro på öppen handel och att protektionism aldrig är svaret", kommenterar Cecilia Malmström.

Klartecknet innebär att avtalet, som i Bryssel förkortas EPA (Economic partnership agreement with Japan), kan undertecknas på ett toppmöte i nästa vecka. Det ska sedan kunna träda i kraft i början av 2019.

Avtalet beskrivs som det största EU slutit. "Det skapar en frihandelszon som omfattar 600 miljoner människor och en tredjedel av världens BNP", säger kommissionär Cecilia Malmström enligt EU-kommissionen.

Kommissionen skriver att avtalet innebär att nästan alla tullar mellan EU och Japan avskaffas. För Europas del kommer, när alltihop är fullt genomfört, "99 procent av de tariffer som läggs på EU:s export till Japan – för närvarande cirka en miljard euro – att avskaffas".

Bland enskilda länder är Japan världens tredje största ekonomi, efter USA och Kina. EU:s ekonomi som helhet är nästan lika stor som USA:s.

USA och Kina är just nu huvudaktörer i motsatt utveckling, med eskalerande nyinförda tullar.

Malmström nämner inte detta explicit, men sjunger i sina kommentarer frihandelns lov. "De ekonomiska fördelarna med detta avtal är tydliga", säger hon. "Uppgörelsen kommer att öppna jättelika marknadsmöjligheter för båda sidor".