Astra Zeneca varnar för hård brexit

Läkemedelsjätten Astra Zeneca varnar för läkemedelsbrist i EU om det blir en hård brexit. Nya investeringar i tillverkningsanläggningar i Storbritannien har stoppats till följd av det osäkra läget, enligt styrelseordförande Leif Johansson.

ANNONS
|

Beskedet lämnas i en intervju med den franska tidningen Le Monde, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Om ett utträdesavtal inte klargör vad som händer i framtiden kommer vi vidhålla vårt beslut att inte investera, säger Johansson till tidningen.

Extra investeringar

Leif Johansson och Astra Zeneca har gjort liknande uttalanden om brittiska produktionsinvesteringar tidigare. Beslutet påverkar inte Astra Zenecas investeringar i ett nytt forskningscenter och högkvarter i Cambridge, Storbritannien. Och redan gjorda åtaganden om investeringar i produktion påverkas inte heller.

ANNONS

Problemet handlar om att läkemedel som tillverkas i Storbritannien vid en hård brexit i dagsläget inte skulle gå att använda i EU efter utträdet den 29 mars nästa år, enligt Jacob Lund, informationsdirektör på Astra Zeneca i Sverige.

Den brittiska regeringen har öppnat dörren för att godkänna läkemedel godkända i EU efter brexit, men från Bryssel har det hittills inte kommit något besked i vad som gäller för brittisktillverkade läkemedel i framtiden. Som andra läkemedelstillverkare har Astra Zeneca redan försökt bygga upp lager för att hantera den omedelbara effekten.

- Vi har tagit extra investeringar för att man ska kunna kvalitetstesta läkemedel i Sverige, som tidigare har testats i Storbritannien, säger Jacob Lund.

"Det är bråttom"

Totalt har bolaget spenderat en halv miljard kronor på dessa åtgärder.

Men trots beredskapen kan det enligt Astra Zeneca uppstå brist på läkemedel i EU om det slutar med en så kallad hård brexit, utan ett färdigt avtal mellan London och EU.

- Det är bråttom, tiden fram till 29 mars är kort. Och det vore bra om också EU-sidan nu säger att läkemedel är ett område som borde undantas, så att man inte hamnar i en situation där patienter som är beroende av vissa läkemedel riskerar att inte få dem, säger Jacob Lund.

ANNONS

Ovanpå den nya svenska testverksamheten kan Sverige även framöver räkna med att Astra Zeneca satsar på investeringar i svensk läkemedelstillverkning.

Enligt Jacob Lund har Astra Zeneca sedan 2010 investerat omkring 10 miljarder kronor i produktion i Södertälje, varav 2,5 miljarder i en fabrik för biologiska läkemedel. Planen är att fortsätta de svenska produktionssatsningarna med 1,0–1,5 miljarder kronor om året.

TT

Fakta: Sänkt kreditbetyg

Ratinginstitutet Fitch sänkte Astra Zenecas kreditbetyg till A-minus till BBB-plus i slutet av förra veckan. Det nya lägre betyget har stabila utsikter.

Sänkningen görs med hänvisning till tre år av vikande trend både vad gäller försäljning och lönsamhet, med en så kallad rörelsemarginal på 26 procent i fjol. Det kan jämföras med rörelsemarginalen på 30 procent 2014.

Fitch noterar bland annat att Asta Zeneca trots hög investeringstakt har hållit en hög nivå på utdelningen till ägarna, vilket resulterat i ett negativt kassaflöde en gradvis ökade belåningsgrad.

För 2018 räknar Fitchs analytiker med en försäljningstillväxt på 2 procent för Astra Zeneca, den första försäljningsökningen sedan 2014.

Källa: Fitch Ratings

ANNONS