Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Priserna på fritidshus stiger. Arkivbild.

Att köpa fritidshus blir allt dyrare

Priserna på kustnära fritidshus i Sverige ökar, visar en granskning som Privata Affärer gjort. Båstad och Stockholms skärgård ligger fortsatt i topp.

I 19 av 28 regioner som tidningen tittat på har det blivit dyrare att köpa hus. Den största prisökningen står Karlshamn och Sölvesborg för, med en ökning på 48 procent jämfört med 2017.

Ett fritidshus vid havet kostade 2018 i genomsnitt 1 091 000 kronor och dyrast är det i Båstad som tagit över förstaplatsen före Vaxholm i Stockholms skärgård. I Båstad kostar ett fritidshus vid havet i genomsnitt 4 629 000 kronor.

Att priserna sticker iväg beror delvis på att utbudet av fritidshus fortsätter att minska. I majoriteten av områdena som tidningen tittat på har utbudet sjunkit under 2018 jämfört med året innan.

- Att utbudet av fritidshus minskar är en trend som pågått länge. Det byggs relativt lite nytt, allt fler fritidshus omvandlas till permanentboende och många sitter i dag på lågt belånade fritidshus med låga driftskostnader, säger Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet till tidningen.

Vad som kommer att ske med priserna under 2019 beror delvis på vilka delar av landet man tittar på.

- Generellt tror jag vi kommer se en fortsatt försiktighet med mer eller mindre stillastående priser över hela landet möjligen med undantag för de marknader där det finns många utländska köpare, säger Joakim Lusensky.