Ekonomiska bekymmer kan påverka hälsan. Arkivbild.
Ekonomiska bekymmer kan påverka hälsan. Arkivbild.

Bättre chans om skuldsatt tar hjälp i tid

När skuldberget vuxit för högt är det lätt att bara stoppa huvudet i sanden som en struts, och strunta i eländet. Men det är farligt. Kommer du innan Kronofogden börjat jaga dig finns hjälp att få, enligt experten.

ANNONS
|

- Om man väntar med att ta tag i sina skulder tills man redan hamnat hos Kronofogden så har man väldigt lite förhandlingsutrymme, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.

Innan man dragit på sig betalningsanmärkningar hos Kronofogden är det lättare, om man också tar emot den hjälp som finns att få.

- Det går att till exempel lösa flera dåliga lån med ett bättre om man inte redan finns med skulder hos Kronofogden.

ANNONS

Kan förhandla med långivarna

Budget- och skuldrådgivarna kan också förhandla med långivarna, och hjälpa till att lägga upp betalningsplaner.

Om skuldberget inte ser ut att kunna minskas genom avbetalningar kan också rådgivaren hjälpa till att göra en ansökan om skuldsanering. Det är en särskild ordning som finns för att överskuldsatta ska bli fria från sitt ok efter en tid. Den skuldsatt får ansöka om skuldsanering, och Kronofogden beslutar. Om skuldsaneringen beviljas får den skuldsatte först betala av på skulderna under några år, därefter skrivs skulderna av och försvinner för gott.

Margareta Lindberg berättar att många är väldigt tacksamma för hjälpen som ges. Den behövs verkligen – men kanske inte alla som egentligen skulle ha behov vågar skaffa den, konstaterar hon. Omkring 40000 personer per år söker hjälp hos kommunernas budget- och skuldrådgivare, uppskattar Margareta Lindberg.

- Kronofogden hade ungefär 400000 personer som hade skulder hos dem vid årsskiftet, så det är betydligt fler.

Hon vill uppmana den som har det kämpigt med ekonomin att ta hjälp.

- Budget- och skuldrådgivning är en lagstiftad verksamhet som kommunerna måste erbjuda, förklarar hon.

ANNONS

Skämsstämpel

Rådgivningen är kostnadsfri, och omgärdas av sekretess. Det är viktigt, för många drar sig för att ta kontakt av rädsla för att andra ska få veta.

- Det finns en skämsstämpel kring dålig ekonomi, och många tar inte hjälp förrän det är riktigt illa. Men det är farligt, för ekonomiska problem leder till ångest, och många blir sjukskrivna. Det gör problemen ännu värre, och det blir en ond cirkel, säger Margareta Lindberg.

TT

Fakta: Så många har osäker ekonomi

SCB gör mätningar av hur stor andel av befolkningen som har låg ekonomisk standard. 2016 var andelen 14 procent, 1999 var den 8 procent.

Med låg ekonomisk standard menas här att hushållet lever på en disponibel inkomst (efter skatt) som understiger 60 procent av medianvärdet för hushåll i Sverige. I 2016 års siffror innebär det för en ensamstående med två barn max 282000 kronor per år, och för sammanboende med två barn max 356000 kronor. För ensamstående är siffran max 145000 kronor, enligt SCB.

Ett annat sätt att mäta är att undersöka vilken buffert hushåll har.

SCB har gjort sådana mätningar, liksom många andra.

I november presenterades en sådan buffertundersökning av inkassoföretaget Lowell. Vart fjärde hushåll i Sverige skulle ha svårt att klara av en oförutsedd utgift på 15000 kronor. Särskilt små marginaler har personer i den äldre ålderskategorin.

Källa: SCB och Lowell

ANNONS