Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rött kort för SEB i tysk skatteskandal. Arkivbild.

Bankskandaler dyrt för ägarna

Det är dyrt att tvätta pengar, åtminstone för aktieägarna som fått se miljardvärden försvinna senaste månaden. I veckan får bankdirektörerna chans att förklara sig för skandaltrötta kunder.

Skandaler om penningtvätt och skattefiffel har haglat tätt i bankvärlden senaste veckorna. Sedan första oktober har de fyra svenska storbankernas aktier rasat med 8–15 procent på Stockholmsbörsen. Men det verkar snarare ha triggat småspararna som, enligt nätmäklaren Avanzas statistik, handlat bankaktier som aldrig förr. Samtliga banker utom SEB har fått fler aktieägare senaste månaden.

Den förnyade förtroendekrisen tog fart i början av oktober när det började spekuleras i att även Swedbank, Nordea och SEB, alla med verksamhet i Baltikum, på något sätt kunde vara inblandade i den gigantiska penningtvättskandalen som avslöjats i Danske Banks Estlandsfilial.

Mer penningtvätt

De senaste dagarna har nya anklagelser mot Nordea dykt upp. Finansmannen Bill Browder och hans hedgefond har polisanmält den nordiska storbanken för ryskkopplad penningtvätt. Totalt rör det sig om runt 400 miljoner dollar.

Och som om det inte var nog har SEB dykt upp med fingrarna i den tyska syltburken där raffinerade skatteupplägg länsat i första hand det tyska och danska skattesystemet på enorma belopp. SEB säger sig ta avstånd från den typen av affärer och nekar också till att ha varit delaktig.

Samtidigt har Handelsbanken fått utstå spott och spe för dålig hantering av manliga chefers sexuella trakasserier av kvinnliga medarbetare.

I veckan släpper samtliga svenska storbanker sina kvartalsrapporter och vd:arna måste ut på banan och svara för sig. Vinsterna lär det nog inte vara något fel på, de spås ligga stabilt eller öka ytterligare. Men det redan låga förtroendet för bankväsendet, som Svenskt Kvalitetsindex mäter på årlig basis, har fått sig en ny törn och i bakgrunden hotar böter som den yttersta risken för bankerna och ägarna

Trötta på skandaler

Men några kundrörelser har inte småbanker som Skandia eller SBAB märkt av i det korta perspektivet.

- Vår bransch är kanske den mest trögrörliga som finns, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

Hon tror också att det finns en skandaltrötthet – att alla bankerna känns lika dåliga. Men på lite sikt tycker sig SBAB se en trend.

- Allt fler väljer nischaktörer och delar upp sina affärer på olika banker. Då blir det också lättare att lämna om man blir missnöjd, säger Karin Hellgren.