Bostadsrättordförande: "Väldigt korta straff"

En bostadsrättsordförande tog emot mutor värda drygt 870 000 kronor från representanter för företag som bostadsrättsföreningen hade mångmiljonaffärer med. Nu döms han för mutbrott.

ANNONS
|

Den före detta ordföranden döms av Malmö tingsrätt till ett år och tre månaders fängelse för mutbrott. De två som betalat mutorna får fängelse i ett år respektive fängelse i tre månader.

- Sett till hur mycket pengar som har gått till de dömda personernas företag för tveksamma eller helt obefintliga åtgärder så är det väldigt korta straff, säger bostadsrättsföreningens nye ordförande.

Den nya styrelsen har fått lägga stor kraft på att rädda föreningens ekonomi efter mångmiljonrullningen till olika företag. Samtidigt har man bestämt sig för att stämma sex personer i den gamla styrelsen.

ANNONS

Lyxklocka och hyrbilar

Ett lyxigt armbandsur för 115000 kronor, en flygresa och gratis användning av fyra hyrbilar under drygt ett års tid hör till det som den före detta ordföranden lät sig mutas med. Utöver fängelse döms han till fem års näringsförbud.

Samtidigt köpte bostadsrättsföreningen tjänster för miljonbelopp från de två företag vars representanter nu döms för att ha betalat ut mutorna.

I det ena företagets fall handlar det om fakturor på 69 miljoner kronor till föreningen under åren 2015-2017, i det andra fallet över 37 miljoner kronor under samma period. Pengarna skulle gå till olika renoveringar, men tjänsterna utfördes i många fall slarvigt eller i vissa fall inte alls, berättar den nuvarande ordföranden.

Medlemmarnas förtroende missbrukades allvarligt, konstaterar Malmö tingsrätt i domen. En annan ledamot i bostadsrättsföreningens styrelse tog också emot mutor och döms till villkorlig dom och böter.

Att straffet stannade vid bara tre månaders fängelse för den ene av dem som betalat ut mutor, beror på att han nyligen dömts till två och ett halvt års fängelse för skattebrott och att domstolen tar ett samlat grepp om hans brottslighet.

Omförhandlat avtal

Den nye ordföranden konstaterar att domen bara omfattar en del av den pengarullning som pågått från bostadsrättsföreningen. Han tycker att det är talande att föreningens ekonomi kunnat räddas genom omförhandling av alla avtal som föreningen har med olika företag.

ANNONS

- I vissa fall har vi sagt upp avtal och fått tillbaka en offert på halva beloppet.

Det visar att föreningen har betalat för mycket även till seriösa företag, anser han.

- Det är nog det som gör mig mest orolig, för det är nog sådant som drabbar väldigt många bostadsrättsföreningar – en styrelse som inte riktigt har koll och tid att sätta sig in i allt som behövs.

TT
ANNONS