Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Arkivbild.
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Arkivbild.

Browder överklagar nedlagd Swedbankutredning

Ekobrottsmyndigheten inleder ingen förundersökning om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Banken anmäldes av affärsmannen Bill Browder – som redan överklagar beslutet.

ANNONS
|

Den amerikanske affärsmannen Bill Browder anmälde banken för påstådd penningtvätt av omkring 1,7 miljarder kronor från den så kallade Magnitskijhärvan. Härvan innebar att omkring två miljarder kronor från Browders bolag Hermitage Capital ska ha förskingrats och hamnat i korrupta ryska tjänstemäns och kriminellas händer i stället för i den ryska statskassan.

Enligt anmälan har pengar tvättats via Swedbankkonton i Sverige och i Baltikum.

Mindre del till Sverige

Ekobrottsmyndigheten har tittat på det som påstås ha koppling till Sverige, vilket rör sig om cirka 2,4 miljoner amerikanska dollar över svenska konton.

Efter granskningen har man beslutat att inte inleda någon förundersökning, eftersom de överföringar som gäller svenska konton ligger så långt tillbaka att de är preskriberade.

ANNONS

- De flesta av händelserna ligger mer än tio år tillbaka i tiden, säger Henric Fagher, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Gammal lagstiftning

Av ett fåtal transaktioner som ligger längre fram i tiden skedde de senaste år 2012 och gäller mindre brott, vilket betyder att även penninghäleri av mindre grad är preskriberat.

- Det innebär att det är den gamla penninghälerilagstiftningen och inte den skarpare penningtvättsbrottslagstiftningen som är tillämplig, säger Henric Fagher.

Bill Browder fortsätter dock att kämpa för att en förundersökning ska inledas och har överklagat beslutet.

Ekobrottsmyndigheten utreder separat om företrädare på Swedbank gjort sig skyldiga till insiderbrott och grovt svindleri.

Separat utreds också den misstänkta penningtvätten av svenska Finansinspektionen (FI) och de baltiska tillsynsmyndigheterna.

FI utreder

FI kommenterar i dag den senaste händelseutvecklingen i Swedbank med aktiekursfall och sargat förtroende för banken.

"FI följer utvecklingen i Swedbank noga och har haft täta kontakter med banken med anledning av den uppkomna situationen. FI:s bedömning är att det inte finns skäl till oro för bankens finansiella ställning, och därmed inte heller för den finansiella stabiliteten", säger Erik Thedéen, generaldirektör för FI i en kommentar.

ANNONS

FI:s och de baltiska myndigheternas utredning beräknas vara klar i oktober. Ett eventuellt beslut om sanktioner bör kunna tas före årsskiftet, enligt FI.

TT

Fakta: Detta har hänt

19 september 2018: Omfattningen av penningtvättsskandalen kring Danske Banks verksamhet i Baltikum står klar efter en stor utredning. De misstänkta transaktionerna uppgår till cirka 2 000 miljarder kronor. Vd och styrelseordförande avgår.

23 oktober 2018: Swedbanks vd Birgitte Bonnesen bedyrar att den svenska banken inte har motsvarande lik i garderoben. (Efteråt säger hon sig ha syftat på några få bolag som omnämnts offentligt i Danske Bank-skandalen.)

20 februari 2019: SVT:s Uppdrag granskning avslöjar misstänkt penningtvätt på omkring 40 miljarder kronor, där 50 särskilt suspekta bolag är inblandade, med band till Danske Bank-härvan. Bonnesen försäkrar att banken agerar när den ser något misstänkt. Efter inledande motvilja tillsätter banken en utredning om hanteringen av de 50 bolagen, men inte mer.

Enligt SVT-programmet har Swedbankkunder också band till den så kallade Magnitskijhärvan, då skatt från den amerikanske finansmannen Bill Browders bolag Hermitage i Ryssland i stället ska ha förskingrats av ryska statstjänstemän och gangsters. Härvan ledde till amerikanska sanktioner mot de utpekade.

Nyheterna och avslöjandena om Swedbank har sedan kommit slag i slag. Några av dem:

• Swedbank har informerat vissa storägare, men inte andra ägare, om vad Uppdrag granskning skulle rapportera om, varpå Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning om insiderbrott.

• Swedbank tycks ha tvättat pengar och slussat mutor åt Ukrainas expresident Viktor Janukovytj.

• En intern utredning rapporteras ha visat redan 2018 att Swedbank känt till misstänkt penningtvätt på upp till 90 miljarder kronor. Kopplingen till Magnitskijhärvan ska ha konstaterats 2013.

• Browder lämnar in en omfattande anmälan till svensk polis om Swedbanks påstådda penningtvätt.

• Swedbank lägger den 22 mars fram utredningen av hanteringen av de 50 bolagen, men den möts av utbredd kritik om att vara mycket bristfällig.

• Swedbank kan ha vilselett USA-delstaten New Yorks finansinspektion DFS. I ett brev 2018 berättar man inte om kunder med band till den ökända juristbyrån Mossack Fonseca, huvudaktören i skandalen med Panamadokumenten 2016. DFS utreder nu Swedbank, rapporterar Uppdrag granskning dagen före stämman den 28 mars.

• Ekobrottsmyndigheten gör samma dag, den 27 mars, en räd mot Swedbanks huvudkontor med anledning av insidermisstankarna. Utredningen vidgas även till grovt svindleri från den 23 oktober 2018 då Bonnesen avfärdade misstänkt penningtvätt i banken. Ingen person på banken är i det här skedet delgiven misstanke om brott.

• Kort innan stämman den 28 mars meddelar styrelsen att Bonnesen har entledigats, det vill säga fått sparken.

• Swedbanks stämma röstade för att bevilja styrelsen inklusive ordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet men inte vd Bonnesen.

ANNONS