Bygget av Northvoltfabrik i Västerås påbörjat

Northvolt har startat byggandet av Northvolt Labs i Västerås. Fabriken som ska stå klar 2019 ska utveckla litiumjonbatterier innan storskalig produktion tar vid och kan på sikt ge 400 jobb, enligt bolaget.

ANNONS
|

- Vi ser hur transportsektorn accelererar sin övergång till elektrifiering från förbränningsmotorer och detta kommer att driva på en enorm efterfrågan på batterier, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt, till TT.

Nya partners

Enligt bolaget ska anläggningen i Västerås omfatta 19000 kvadratmeter och ge 300 till 400 jobb. Huvudsakligen handlar det om underhålls- och processingenjörer och specialister för produktutveckling.

I dag annonserade Northvolt att den kanadensiska litiumleverantören Nemaska Lithium och det japanska batteribolaget Seci blir samarbetspartners. Nemaska Litihum ska enligt Northvolts vd leverera litium till Northvolt inledningsvis.

ANNONS

När det gäller Seci ska bolagen samarbeta kring tillverkningsmetoder och bolaget ska också investera i Northvolt.

- Vi kommenterar inte den enskilda siffran som de investerar, säger Peter Carlsson.

Enligt Northvolt ska man också påbörja ett samarbete med bergbrytningsföretaget Epiroc.

- Mot Epiroc har vi gått vidare och håller på att utveckla tre olika batteripack för elektrifiering mot underjordiska gruvmaskiner. Vi kommer att börja leverera pack innan vi har vår egen cellproduktion uppe och rullar, i början så kommer vi att få ha en annan leverantör av battericeller, säger Peter Carlsson.

Reviderade planer

Tidigare har Northvolt sagt att det krävs 40 miljarder kronor för att bygga hela sin verksamhet.

TT: Hur mycket har ni nu fått in av de 40 miljarder kronorna?

- 40 miljarder, det var huvudtesen på en fullt utbyggd fabrik 2023. Där kan man säga att vi har reviderat de planerna, den totala kapaciteten kan vi bygga för mindre pengar, säger Peter Carlsson.

ANNONS

TT: Hur mycket behöver ni nu tror ni?

- Jag skulle vilja formulera om det så att vi satte en ambition att finansiera Northvolt Lab med 100 miljoner euro, och med de partnerskapsinvesteringar och supporten från EIB (Europeiska investeringsbanken) har vi passerat det målet, säger Carlsson.

- Det vi nu tittar på är att gå in i nästa finansieringsfas där de första 8 gigawattimmarna i Skellefteå ska finansieras. Där har vi tidigare sagt att vi behöver mellan 1,2 och 1,5 miljarder euro och det står vi fast vid, säger Peter Carlsson.

TT
ANNONS