Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordea Markets i Danmark ska ha riggat omstridda skatteupplägg med schweiziska aktieägare 2005–2008. Arkivbild

Dansk pensionshöjdare går efter skatteupplägg

Christian Hyldahl har avgått som chef för den danska pensionsfonden ATP. Beskedet kommer efter rapporter om misstänkta skatteupplägg på Nordea Markets under en period då Hyldahl var chef där.

Det politiska trycket mot Hyldahl var inför beslutet hårt. Krav på att han borde avgå kom från ledande företrädare från fem partier i folketinget.

- Jag har hela tiden sagt att det har varit oförenligt att jobba som direktör för våra gemensamma pengar i ATP och att ha varit med och plundrat andra länders statskassor, säger Dennis Flydtkjær, ledamot från Dansk Folkeparti och ordförande i folketingets skatteutskott efter beskedet.

Högt uppsatt chef

De omstridda skatteaffärerna genomfördes av Nordea Markets i Danmark 2005–2008. Bland annat ska denna enhet i koncernen ha köpt aktier av schweiziska ägare inför aktieutdelningar för att sälja tillbaka aktierna kort efter utdelningen genomförts – en så kallad cum cum-affär.

Med hjälp av de snabba transaktionerna har Nordea kunnat kräva återbetalning av schweizisk skatt, vilket inte hade varit möjligt för de schweiziska ägarna.

Hyldahl var högt uppsatt chef på Nordea Markets 2005–2007 och därefter finanschef på Nordeas kapitalförvaltning 2007–2011.

Varken Nordea eller Hyldahl har delgivits misstanke om brott. Hyldahl svarade länge att det inte hade begåtts något fel i transaktionerna, men han har på senare tid svängt och medgett att de är problematiska.

- I dag tycker jag att det var fel att vi genomförde den typen av transaktioner, sade han till den danska tidningen Finans så sent som i förra veckan.

Inget förtroende

I ett pressmeddelande på måndagen förklarar Hyldahl att han avgår eftersom den omvärld som ATP är beroende inte haft förtroende för honom som chef för ATP.

Tidigare i år har både vd och styrelseordförande i den danska storbanken Danske Bank tvingats avgå sedan det framkommit att det, trots varningar från myndigheter och visselblåsare, under perioden 2007–2015 förekom omfattande penningtvätt i bankens filial i Tallinn, Estland.