Kinas president Xi Jinping och USA:s Donald Trump vid G20-mötet i Buenos Aires den 30 november 2017.
Kinas president Xi Jinping och USA:s Donald Trump vid G20-mötet i Buenos Aires den 30 november 2017.

Ekonom: Kina förlorar mest på handelskrig

Det höjda tonläget i handelskriget mellan USA och Kina riskerar att slå hårdast mot Kina – men blir kännbart även i USA, enligt SEB:s Fredrik Hähnel.

ANNONS
|

USA:s president Donald Trump beslutade i fredags att höja amerikanska tullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar. På måndagen kom Kinas motdrag – höjda tullar på varor från USA för 60 miljarder dollar från och med den 1 juni.

Draget är inte förvånande, enligt Fredrik Hähnel, SEB:s chef i Kina och Hongkong.

- Kina är hårda förhandlare. De måste reagera på den här eskaleringen och markera mot USA, men också visa sin befolkning att de står upp för sina intressen och inte ger in för vad man anser är orimliga krav, säger han till TT.

ANNONS

Kina förlorare

Men draget kan kosta Kina dyrt – landets export till USA är mer än tre gånger så stor än vice versa.

- Kina har väldigt lite att vinna på en handelskonflikt med USA. USA är landets största exportmarknad, men Kina är också en stor tillverkare av elektronik och har väldigt höga ambitioner inom allt från artificiell intelligens till smarta telefoner. De är beroende av amerikanska komponenter som halvledare, säger Fredrik Hähnel.

- Men även USA kommer att känna av det, framför allt amerikanska företag och amerikanska konsumenter, som måste betala mer för kinesiska varor.

Handelskriget kan få den omedelbara effekten att produktionen av exportvaror styrs om till andra länder, spår Fredrik Hähnel.

- Kinas export till USA har redan börjat gå ner i år, och en del lättare produktion har flyttats till Vietnam och Indien. Andra länder i Sydostasien kan också komma att bli vinnare om den här konflikten trappas upp ytterligare. Och Kinas import av sojabönor har redan delvis styrts om, från USA till Brasilien.

ANNONS

Missbedömt Trump

Men hur förhandlingarna fortlöper nu har Fredrik Hähnel svårt att sia om. Mycket tyder på att parterna åter tar plats vid förhandlingsbordet, säger han – men tillägger att USA:s president Donald Trump är oberäknelig.

- Kina är väldigt mån om att få till en överenskommelse, men frågan är om de inte har missbedömt Trump. Den senaste veckans utveckling tyder på att USA inte har riktigt lika bråttom.

Risken är att Kina nu upplever sig trängd.

- Jag märker hur det börjar byggas upp en övertygelse i Kina om att det här i själva verket handlar om att USA vill hålla tillbaka Kinas ambitioner att bli en stormakt, säger Fredrik Hähnel.

TT

ANNONS