Glädjen var stor 2016 då EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström poserade med Kanadas premiärminister Justin Trudeau och dåvarande handelsministern Chrystia Freeland efter undertecknandet av handelsavtalet Ceta. Arkivbild.
Glädjen var stor 2016 då EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström poserade med Kanadas premiärminister Justin Trudeau och dåvarande handelsministern Chrystia Freeland efter undertecknandet av handelsavtalet Ceta. Arkivbild.

EU-domstol ger klartecken för Kanada-avtal

Tvistelösningssystemet i EU:s handelsavtal med Kanada bryter inte mot EU-rätt, fastslår nu EU:s domstol i ett yttrande. Men motståndarna utlovar fortsatt kamp.

ANNONS
|

Det så kallade Ceta-avtalet väckte stor debatt när det färdigställdes under 2016, inte minst i den fransktalande regionen Vallonien i Belgien som länge hotade med att stoppa hela avtalet. Kritiken gällde framför allt tvistelösningssystemet, där det fanns en rädsla för att demokratiska beslut skulle sättas i andra hand bakom ekonomiska intressen.

EU:s domstol anser dock på punkt efter punkt att de bestämmelser och villkor som byggts in i avtalet ger tillräckliga garantier för att skydda såväl demokratiska beslut som EU-domstolens fortsatta befogenhet.

"Yttrandet bekräftar att medborgare kan ha fullt förtroende för kommissionens nya inställning till investeringsskydd. Investeringsdomstolssystemet garanterar att det sker rättvist, effektivt och öppet", säger EU: handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande.

ANNONS

Domstolens besked innebär bland annat att Österrike, som också varit ett av de mest tveksamma länderna, nu omedelbart kommer att ratificera avtalet, rapporterar nyhetsbyrån Apa.

Kritikerna ger sig dock inte och manar till fortsatt kamp mot EU:s förhoppningar om att skapa en global investeringsdomstol.

"De här specialdomstolarna är lagliga. Men de är fortfarande omoraliska, och ett hot mot demokratiskt beslutsfattande", anser svenske EU-parlamentsledamoten Max Andersson, invald för MP men nu medlem i Partiet Vändpunkt.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Ceta-avtalet

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten gjorde dock att slutgodkännandet drog ut på tiden.

Efter att ha godkänts av EU:s medlemsländer undertecknades avtalet högtidligt av Kanada och EU:s högsta ledning i Bryssel i november 2016. Efter godkännanden från EU-parlamentet och Kanadas parlament trädde sedan avtalet i kraft provisoriskt den 21 september 2017.

Därtill krävs sedan att avtalet slutgiltigt ratificeras av drygt 40 nationella och regionala parlament i EU. Sveriges ratifikation gjordes i november i fjol.

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.

ANNONS