EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, Kinas premiärminister Li Keqiang och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skakar hand i Bryssel.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, Kinas premiärminister Li Keqiang och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skakar hand i Bryssel.

EU och Kina enade om WTO-reform

Viktigare än någonsin förut, säger EU om relationen till Kina, i ett läge där handelsrelationerna till USA gnisslar allt mer. EU och Kina är nu enade om att arbeta för reformer av världshandelsorganisationen WTO.

ANNONS
|

Med sedvanliga leenden på läpparna skakade EU:s kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk hand med Kinas premiärminister Li Keqiang i Bryssel tidigt på tisdagseftermiddagen.

Efteråt talade Tusk om ett "genombrott", i och med att man fått med sig Peking på löften om gemensamt arbete för världshandeln.

- För första gången har Kina gått med på att prata med EU om WTO-reformer, sade Tusk på en presskonferens efter toppmötet.

ANNONS

Ledarna är också överens om att diskutera industrisubventioner – en fråga som flitigt väcker irritation i EU, där många företag anser sig förfördelade i konkurrensen med statskontrollerade kinesiska industrijättar.

Människorätt

Tusk betonade också vikten av att inte glömma bort de mänskliga rättigheterna.

- Mänskliga rättigheter är för vår sida lika viktigt som ekonomiska frågor. Jag uttryckte återigen EU:s allvarliga oro när det gäller de mänskliga rättigheterna och lyfte ett antal enskilda fall, sade Tusk.

Tidigare har EU vid särskilda människorättsdiskussioner med Kina bland annat tagit upp fallet med den svensk-kinesiske förläggaren Guo Minhai.

Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker utlovade samtidigt fortsatt tilltro till Kina.

- Vårt partnerskap är viktigare än någonsin förut, sade Juncker på presskonferensen.

Lovar öppning

Från kinesisk sida lovade premiärminister Li redan före mötet större marknadstillgång för EU-företag i en debattartikel i tyska tidningen Handelsblatt.

"Kina är redo att arbeta med Europa för att stärka ömsesidig öppenhet och skapa ett rättvist och jämlikt företagsklimat för starkare samarbete mellan företag på båda sidor", skrev Li på tisdagen.

ANNONS
Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s punkter om Kina

EU-kommissionen lade i mitten av mars fram ett förslag till en tiopunktsstrategi i kontakterna med Kina. Kommissionen uppmanar till att:

  • stärka samarbetet med Kina kring FN, mänskliga rättigheter, fred, säkerhet och bistånd
  • uppmana Kina att minska sina utsläpp före år 2030
  • fördjupa engagemanget med Kina kring kärnavtalet med Iran
  • arbeta för öppenhet och internationella normer i det ekonomiska samarbetet
  • arbeta med Kina för reformer av världshandelsorganisationen WTO
  • arbeta för att öppna upp Kina för offentlig upphandling
  • ge vägledning kring icke-europeisk upphandling i EU
  • agera mot snedvridande effekter av icke-europeiskt statligt ägande på den inre marknaden
  • ta fram en gemensam inställning till säkerheten i 5G-nät
  • öka medvetandet om säkerhetsrisker med icke-europeiskt ägande i känsliga sektorer.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS