Expertens tips inför visningen

Ha koll på din budget, bli inte för känslomässig och gör efterforskningar om föreningens ekonomi när du är spekulant på en bostadsrätt. Det är expertens tips inför höstens stora visningshelg.

ANNONS
|

Helgen kan vara den mest visningstäta på länge när det gäller bostadsrätter. Bostadssajterna har fler objekt till salu än någon gång tidigare och köparens marknad råder. Då kan spekulanter unna sig att gå på flera visningar innan man påbörjar budgivningen på drömobjektet. Men det finns några saker som kan vara värda att tänka på inför visningsturnén, enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

• Sätt budgeten före visning

- Försök att ha koll på marknadsläget. Bostäderna tar längre tid att få sålda nu och priserna har gått ned. Om det är så att man ska sälja sin nuvarande bostad för att köpa en ny bör man tänka på att man inte ska ha en för optimistisk tro på hur mycket den nuvarande bostaden är värd. Det är viktigt att inte sätta en för hög kalkyl på det man säljer och att vara beredd på att det kan ta tid att få sålt. För att ha allra bäst koll på vad man har att röra sig med är det förstås smart att sälja innan man köper nytt.

ANNONS

• Försök att inte blanda in känslor

- Man hör ofta människor säga att de "kärar ned sig" i ett objekt. Man har redan tänkt att "här ska jag bo" och när man då får konkurrens av någon annan så kan det vilseleda den mest kalkylerade människan. Det gäller att inte bli för berörd och gå in i en budgivning utan förmågan att släppa taget. I den marknad där vi befinner oss just nu så är det verkligen så att mister du en står dig tusen åter.

• Spana i omgivningen

- Den mesta information du behöver finns i objektbeskrivningen. Jag tycker att man ska fokusera redan när man öppnar dörren till fastigheten och tänka på hur fasaden ser ut, hur det ser ut i trapphuset. Behöver det renoveras? Ibland kan trapphuset skvallra om varför föreningen har så låg avgift. Det är många som förleds av själva lägenheten, men det runt omkring är också viktigt.

ANNONS

• Kolla upp föreningens ekonomi

- Det kanske ligger renoveringar i framtiden och frågan är om föreningen har täckning för dem i sin kalkyl. Det gäller också att hålla koll på hur föreningens lån ser ut, hur skuldsatt föreningen är. En annan viktig fråga är hur stor eller liten föreningen är. En liten förening kan vara känslig för om någon flyttar eller om några i styrelsen blir osams.

• Gå på flera visningar

- Det är alltid en bra idé att gå på flera visningar, för att kunna fundera och jämföra bostäderna med varandra. Det går inte jättefort i budgivningarna just nu och det gagnar köparna. Så som det var för två–tre år sedan, när man skulle göra sitt livs affär och bestämma sig inom en vecka, var sjukt. Det är bra att det lugnat ned sig.

ANNONS

• Överväg renoveringsbehovet noga

- Det handlar inte bara om att ha råd att anlita hantverkare, frågan är också om man har möjlighet att bo någon annanstans före inflytt, för det är inte så roligt att bo i en lägenhet där kök eller badrum renoveras samtidigt. Jag tror många tittar på byggprogrammen i tv och glömmer bort att det är ett helt team som håller på i bakgrunden och som gör att det går snabbt. Många hantverkare är dessutom uppbokade lång tid i förväg.

TT
ANNONS