Birgitte Bonnesen, koncernchef Swedbank. Arkivbild.
Birgitte Bonnesen, koncernchef Swedbank. Arkivbild.

Experter: Utred och berätta mer, Swedbank

Den utredning som Swedbank har beställt om misstänkt penningtvätt i Baltikum är för begränsad för att inge förtroende, anser en expert. Valet av revisor kan dessutom väcka misstankar om partiskhet. En annan bedömare anser att banken, om den vill, kan berätta mer om vad den gjort.

ANNONS
|

- Det bästa för dem vore om de gjorde en allomfattande utredning, med det läge de är i. Det blir lite halvhjärtat att bara gå på de uppgifter som Uppdrag granskning tagit fram, säger Peter Öhman, professor i redovisning och revision vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Som kontrast lät Danske Bank, när man pekades ut för penningtvätt, en advokatbyrå göra en stor utredning av alla bankens affärer i Baltikum.

ANNONS

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hör till dem som har krävt alla kort på bordet från Swedbank.

- Ska man verkligen få upp alla kort på bordet är det ju inte säkert att det bara är det som Uppdrag granskning hittat som behöver gås igenom, säger Öhman.

EY kan väcka tvivel

Det som SVT:s Uppdrag granskning har överlämnat till Swedbank är en lista på transaktioner på sammanlagt 40 miljarder kronor som ett 50-tal bankkunder, som tv-programmet betraktar som särskilt misstänkta, har varit inblandade i.

Att Swedbank först inte ville tillsätta en extern utredning, men sen låter utreda Uppdrag gransknings uppgifter , ser också halvhjärtat ut, anser Peter Öhman.

Revisionsbyrån EY, som Swedbank anlitat för uppdraget, är självt under utredning för sin roll i Danske Bank-härvan, rapporterar Affärsvärlden. Därför är valet av revisionsbyrå inte det bästa för trovärdigheten, anser Peter Öhman:

- Kopplingen till Danske Bank kan väcka vissa tvivel. Det kan vara mindre lämpligt att det finns utrymme för sådana misstankar, oavsett om de är befogade eller inte.

ANNONS

Kan berätta mer

Swedbank har sagt att man har anmält fall av misstänkt penningtvätt i sin baltiska verksamhet, men har inte velat svara på i vilken omfattning.

- Vi talar inte om det av flera orsaker, det är banksekretess och meddelandeförbud och andra skäl, sade vd Birgitte Bonnesen till SVT i onsdags.

Det betyder att man inte får berätta för en enskild kund eller utomstående om en anmälan gjorts.

Men det betyder inte att banken inte kan berätta mer, enligt Kent Madstedt, före detta chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

- Det går att allmänt beskriva det här bättre – om man vill, säger han.

Aktien vände

Banker redovisar redan antalet anmälningar på koncernnivå (2773 under 2018 i Swedbank). Och man kan göra det på Baltikumnivå eller nationell nivå, enligt Madstedt.

- Det totala antalet anmälningar för en filial, som den i Estland, borde man på årsbasis kunna berätta.

ANNONS

Man kan också, säger Madstedt, berätta vad man i typfallet vidtar för åtgärder mot sådana kunder – stänger av dem, till exempel.

Däremot kan man inte nämna exempelvis enskilda kunder eller typer av transaktioner.

Swedbanks aktie vände på nytt uppåt i fredagens börshandel, men långt ifrån de två tidigare dagarnas tapp på omkring 20 procent.

TT
ANNONS