Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
14 personer i åldrarna 18-22 döms i bedrägerihärva. Arkivbild.

Fängelse för bedrägeri med bank-id

I den första domen där bankkunder lurats att logga in med bank-id döms två män till fängelse och stora skadestånd. Ytterligare tolv personer döms till böter. De båda huvudmännen ska också betala närmare en miljon kronor i skadestånd.

Tingsrätten bedömer att männen är skyldiga i samtliga fall som gått till åtal.

Av huvudmännen döms en 22-åring till 2,5 års fängelse för 13 fall av grovt bedrägeri och en 19-årig man får ett års fängelse för sju fall av grovt bedrägeri. Övriga tolv döms för penningtvätt. Samtliga är hemmahörande i Malmö och sydöstra Skåne.

- Den här domen har stor betydelse då det nu framgår med klarhet att det inte är riskfritt att hålla på med den här typen av brottslighet, säger Jan Olsson, förundersökningsledare för polisen Nationella bedrägericenter.

Länsade konton

Han tror inte att det kommer att påverka bankernas säkerhetsarbete.

- De jobbar redan med det, så jag tror inte domen påverkar. Däremot ser de kriminella elementen att det här får konsekvenser. De kommer att åka fast och straffet blir kännbart. Bedrägerierna kommer att fortsätta, men risken att det blir i lika stor skala som i dag minskar, säger han.

Offren blev i många fall uppringda av en man som sade att han jobbade på bankens säkerhetsavdelning. Han fick offren att signera sina bank-id för inloggning i banken, vilket möjliggjorde för bedragarna att länsa deras konton.

Fler åtal väntar

Under perioden den 12 januari till den 9 mars i år ska 13 personer ha blivit av med totalt 1,5 miljoner kronor i bedrägerierna.

Domen är den första i den här typen av bedrägerier. Framöver väntas fler åtal väckas för bedrägerier på totalt över 100 miljoner kronor. Över 1 700 anmälningar har kommit in från hela landet om bedrägerier med bank-id sedan oktober 2017. Just nu sitter tre personer häktade för att ha lurat runt 25 personer. Där beräknas åtal bli väckt i september.