Fler kvinnor väljer fastighetsmäklaryrket. Arkivbild.
Fler kvinnor väljer fastighetsmäklaryrket. Arkivbild.

Fler kvinnor blir fastighetsmäklare

Är fastighetsmäklare på väg att bli ett kvinnoyrke? Numera väljer fler kvinnor än män mäklaryrket.

ANNONS
|

En ny rapport från Mäklarsamfundet visar på att trenden med alltfler kvinnliga fastighetsmäklare ligger fast. I slutet av september i år var 46 procent av mäklarna kvinnor, men av de yngre mäklarna är kvinnorna i majoritet.

- Inom några år kommer kvinnorna att vara i majoritet totalt sett, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

Helena Brännström, programansvarig för mäklarutbildningen på Luleå tekniska högskola, kan också konstatera att det blir alltfler kvinnor i yrket.

ANNONS

- Jag har själv jobbat som mäklare i 23 år, och då i början var vi en liten skara kvinnor.

Unkna synsätt

Trots det möter kvinnliga mäklare fortfarande unkna synsätt, berättar hon.

- Det finns stora starka män som har svårt att ta att unga kvinnor har kunskaperna som krävs. De tycker kanske att kvinnor kan ägna sig åt homestyling och tapeter, men lämna de stora affärerna åt män. Men det har hänt mycket kring jämställdhet under det senaste året, så man kan väl hoppas att det händer här också, säger hon, och syftar på den uppmärksamhet som metoo-rörelsen har skapat.

Det är något fler kvinnor än män som lämnar yrket, och när det gäller de riktigt erfarna gamla "mäklarrävarna" är männen fortfarande i majoritet.

I slutet av september i år fanns ungefär 7300 mäklare i landet, en ökning med 300 sedan december i fjol, trots att fastighetsmarknaden har varit skakig under det senaste året. Att mäklarantalet ökar skärper konkurrensen, förklarar Helena Brännström.

ANNONS

- Det har blivit hårdare under de senaste 15 åren. Nu ska varje säljare ha kontakt med en fem-sex olika mäklare inför försäljningen. Det är lätt att ta det personligt när man inte får uppdraget, och det kan vara knäckande, säger hon.

Tar längre tid

Nu, när marknaden blivit trögare, får mäklarna jobba mer för varje försäljning.

- Helst vill mäklare ha en stabil marknad. Försäljningarna tar längre tid, men mäklaren får också större möjlighet att använda sin yrkesskicklighet, säger Björn Wellhagen.

Det krävs kunskap om både område och objekt för att kunna hamna rätt i pris när marknaden är osäker som nu, förklarar han.

Den som trodde att mäklare skär guld med täljkniv, och tjänar kopiöst med pengar har dock fel, enligt Björn Wellhagen.

Det stora flertalet ligger mellan 300000 kronor och 500000 kronor i årslön enligt Björn Wellhagen, några, särskilt de som är riktigt erfarna, har årslöner över en halv miljon.

ANNONS

- Mäklare har en bra lön. Men man ska också komma ihåg att det är mycket jobb på kvällar och helger.

Provisionslön

Men de allra flesta mäklare har provisionslön, berättar Björn Wellhagen. Storleken på lönen beror på hur mycket objekten säljs för. Kanske kan man undra hur det går ihop med mäklarnas dubbla roller, då de ska tillgodose både säljarnas och köparnas intressen – om deras lön hänger ihop med priset så finns risken att de kanske att i första hand försöker få ut så höga priser som möjligt.

- Det är gammal hävd, det har varit så sedan länge. Men det finns mäklarkedjor som har andra lönesystem, även om två tredjedelar fortfarande har provision.

TT

Fakta: Mäklarna blir fler

Fler mäklare börjar än slutar i yrket, visar rapporten från Mäklarsamfundet, vilket gör att kåren växer. I september fanns runt 7300 mäklare, mot strax över 7000 i december i fjol.

Av nyregistreringarna är 56 procent kvinnor och 44 procent män.

Samma mönster finns bland mäklarstudenterna. Av dem som togs in på utbildningen hösten 2017 var 338 kvinnor och 292 män.

Källa: Mäklarsamfundet

ANNONS