Flera år innan Google-målet kan avgöras

Fallet med EU-kommissionens rekordböter för Google är långt ifrån avgjort. En lång rättsprocess på ytterligare flera år väntar, tror Lars Henriksson, expert på konkurrenslagstiftning.

ANNONS
|

EU:s beslut att utdöma böter på motsvarande 23,6 miljarder kronor för att Google missbrukat sin dominerande marknadsställning kommer sannolikt att överklagas, tror Lars Henriksson, professor i rättsvetenskap på Handelshögskolan i Stockholm.

- Det skulle förvåna mig mycket om det inte blir det, säger han till TT.

Nästa steg för Google är ett överklagande till tribunalen, som är första instans inom EU-domstolen. Sista instans är själva EU-domstolen, som bygger sitt utslag på ett yttrande från generaladvokaten.

ANNONS

Väntan på Inteldom

- Vi får nog räkna med att det tar flera år innan vi är klara med det här. Exakt hur lång tid det kan tar innan det är klart i sista instans beror lite grann på vilka rättsfrågor som kommer upp. Jag kan tänka mig ett antal olika rättsfrågor som Google gärna vill klaga på, inte minst bedömningen av hur marknaden ser ut och vilka effekter det har haft, säger Lars Henriksson.

Ett exempel på hur utdragen en sådan rättsprocess kan bli är fallet med processtillverkaren Intel, som 2009 dömdes av EU-kommissionen till 1,06 miljarder euro i böter för att ha missbrukat sin marknadsställning. 2014 beslöt tribunalen att Intel måste betala böterna, men generaladvokaten underkände förra året tribunalens utslag. Ett slutligt avgörande i EU-domstolen var aviserat före sommaren, men låter vänta på sig.

Starka EU-muskler

Lars Henriksson håller inte för osannolikt att Google i någon mån kommer att anpassa sig efter EU-kommissionens krav redan innan rättsprocessen är slutförd.

- Det gör de ju de flesta som får ett sådant här beslut emot sig. Kommissionen har väldigt starka sanktionsmöjligheter.

ANNONS

En möjlighet är också att Google och EU når någon form av överenskommelse.

En konsekvens av måndagens EU-beslut är att det kan öppna för företag och privatpersoner som anser att de lidit skada av Googles agerande att kräva skadestånd. Men svårigheten att bevisa vilken skada man lidit gör att det fortfarande förekommer få sådana mål enligt Lars Henriksson.

TT

ANNONS