Göran Persson: SD har straffat ut sig

Oavsett om det blir en höger- eller vänsterregering efter valet så kommer den att ställas på hårda prov, bedömer förre statsministern och S-ledaren Göran Persson. Men Sverigedemokraterna förtjänar inget inflytande, enligt Persson

ANNONS
|

- Den regering som tillträder kommer att få hantera en nedåtgående konjunktur. Och är det någonting som är jobbigt i politiken så är det när arbetslösheten stiger, de offentliga finanserna försämras och det blir tal om besparingar och skattehöjningar, säger Persson i samband med en lansering av en bok om den svenska modellen av den brittiske journalisten David Crouch.

Eftersom sannolikheten är stor för att det blir en svag regering som tillträder och ska hantera en ekonomi som försämras kan läget bli farligt, enligt Persson.

ANNONS

Bli farligt

- Om då riksdagen inte kan ta sig samman och stötta sådana beslut kommer missnöjet och misstron att växa mot de demokratiska institutionerna, säger Persson.

Han tror dock inte, som den förre moderate finansministern Anders Borg, att en samlingsregering med Moderaterna och Socialdemokraterna vore det bästa direkt efter valet, sådana alternativ ska sparas till verkliga krislägen.

SD ska i alla väder hållas utanför en regering och inte ges något inflytande

- De har straffat ut sig själva, det är ett parti som inte är värdigt att vara med och ta ansvar för landet, säger Persson.

Han hänvisar till partiets historia och ideologiska rötter, men också till det som han betecknar som en totalt osammanhängande ekonomisk politik hos SD.

- Det är löften hit och dit utan finansiering.

ANNONS

Dömer ut

Göran Persson dömer ut migrationspolitiken som varit de senaste fem–tio åren och kallar den ansvarslös. Han räknar dock med att politikerna nu tar tag i den frågan.

Men det finns andra saker han också vill se gjorda. Han efterlyser en skattereform för vanliga löntagare, inte minst hur kommunalskatterna faller ut över landet.

- Nu har vi ett läge som man enklast kan beskriva som att de som bor i kommuner med den högsta skatten också har den sämsta kommunala servicen. Så kan vi inte ha det, anser Persson som också efterlyser en stor regionreform.

Och pensionssystemet måste renoveras så att pensionerna blir högre.

- Nu ger det alldeles för lite, säger Persson som under sin tid som statsminister drev igenom det system som han nu anser ger pensionärerna för lite.

Varnade för

Faktum är att han bara några år efteråt varnade för effekterna av det nya systemet. Folk kommer att bli besvikna när de inser hur lite de kommer att få, förutspådde han.

ANNONS

- Det är för snålt finansierat, det kunde man se redan då. Vi tillsatte en pensionsarbetsgrupp som successivt skulle reformera detta, men nu, 20 år senare, har de inte tagit i frågan.

- Då är det dags att ta frågan till svenska folket i ett val. Det är mycket lätt att höja pensioner men man måste också tala om då att när man gör det så ska det betalas och då får man faktiskt höja avgifterna också. Det är en solidaritetsgärning mellan de som arbetar och de som har pensionerats, säger Persson.

TT
ANNONS