Kinas Xi Jinping och USA:s Donald Trump vid ett möte i Peking 2017. Arkivbild.
Kinas Xi Jinping och USA:s Donald Trump vid ett möte i Peking 2017. Arkivbild.

G2-middag i fokus på G20-möte

Handelskriget mellan USA och Kina överskuggar det mesta när världspolitikens tungviktare samlas på G20-toppmöte i Japan på fredag och lördag. Medialt är nästan allt fokus på lördagens planerade G2-middag mellan Kinas ledare Xi Jinping och USA:s president Donald Trump.

ANNONS
|

I sin inbjudan talar värdnationens premiärminister Shinzo Abe om att mötet ska handla om handel, digital ekonomi och hur klimatförändringarna ska hejdas. Lördagens planerade G2-middag mellan USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping är dock den stora snackisen inför mötet.

"Det kan var sista chansen att undvika ett fullskaligt handelskrig", skriver den amerikanska nättidningen Politico.

90 procent på plats

USA:s finansminister Steven Mnuchin har bidragit till att höja förväntningarna. Till tv-kanalen CNBC säger han inför mötet att 90 procent av ett handelsavtal med Kina var på plats när samtalen avbröts i maj.

ANNONS

- Jag tror att det finns en väg att slutföra detta, tillägger han.

Chefen i Vita huset, Donald Trump, håller dock som vanligt alla på helspänn in i det sista – bland annat med sitt latenta hot om att införa tullar på kinesiska varor för 325 miljarder dollar, inklusive konsumentprodukter som elektronik.

- Jag skulle införa ytterligare tullar, väldigt omfattande nya tullar, om det inte funkar – om vi inte når en uppgörelse, säger han i en intervju med tv-kanalen Fox Business Network.

Plan B är helt enkelt blir att minska handeln med Kina, enligt Trump. Och när han får frågan om hur han ser på att företag flyttar produktion till Vietnam för att undkomma USA-tullar på kinesiska varor blir svaret att han tycker att Vietnam behandlar USA ännu värre än Kina.

Trumps och Xis G2-middag väntas generellt som bäst utmynna i en övergripande uppgörelse om fortsatta förhandlingar och att nya tullar skjuts på framtiden.

ANNONS

Brukar ta sex, sju år

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist varnar för vad han ser som en stor otålighet i rapporteringen inför G20-mötet. Han påminner om att det brukar ta sex till sju år att göra upp om nya handelsavtal.

- Det här handlar om tekniköverföring, geopolitiska risker, skydd av immateriella rättigheter. Det är lite större frågor än bara ett handelsavtal. Det gör att det kommer att ta tid att få det här på plats, säger han.

Fast han varnar samtidigt för att det kan bli ett allvarligt ekonomiskt och världspolitiskt läge om mötet i Osaka blir ytterligare ett resultatlöst toppmöte.

- För konjunkturen är det viktigt att samtalen inte kollapsar. Det är en sårbar världsekonomi, säger han.

Trumps korta stubin och ett återkommande mönster med snabba och oförutsägbara inlägg av USA:s president på det sociala nätverket Twitter komplicerar situationen, enligt Bergqvist – även om han tror att världen har börjat vänja sig.

ANNONS

- Trump skrämmer motparten för att sedan kunna komma i mål med det han är ute efter, säger han.

Scott Kennedy, expert på USA-Kina-relationen på tankesmedjan CSIS i Washington, tror att den grundläggande konflikt som ligger bakom handelskriget aldrig kommer att gå att lösa.

- Jag tror inte någon av sidorna någonsin kommer att ge med sig, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Frihandel som verktyg

I skuggan av G2-middagen handlar G20-mötet om innehållet i den kommuniké som mötet ska enas om till på lördag morgon svensk tid. I ett utkast som har cirkulerat framhålls bland annat frihandel som ett verktyg för att uppnå global tillväxt samtidigt som det betonas att tillväxten ska vara inkluderande.

Världsledarna som är på väg till Osaka radar samtidigt upp intensiva möteskalendrar. Rysslands president Vladimir Putin uppges till exempel ha planerat in bilaterala möten med såväl Donald Trump som den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman och Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May.

ANNONS

Vid sidan av risken för ett fullskaligt handelskrig mellan Kina och USA präglas världspolitiken inför G20-mötet även av den ökade geopolitiska spänningen kring Iran, som har tryckt upp oljepriset.

Från Hongkong kommer samtidigt krav från demonstranter att G20 ska stödja deras krav om att stoppa ett omstritt utlämningsavtal med Fastlandskina som även skulle omfatta utländska medborgare på besök i Hongkong.

TT

Fakta: 19 länder och EU

Den världspolitiska eliten samlas i Osaka, Japan, på fredag–lördag, för ett toppmöte inom ramen för G20-samarbetet. Medlemmarna i G20 är världens största ekonomier, representerade av 19 länder plus EU.

De 19 G20-länderna är: Argentina, Australien; Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA.

På Osakamötet, liksom på tidigare G20-toppmöten, deltar även inbjudna gäster: Nederländerna, Singapore, Spanien, Vietnam samt representanter från samarbetsorganisationer som Asean, Afrikanska unionen, Apec, Nepad och OECD samt från institutioner som Asiatiska utvecklningsbanken, FN, Internationella valutafonden (IMF), Världsbanken och Världshandelsorganisationen (WTO), Världshälsoorganisationen (WHO).

Källa: G20

Fakta: Finansiellt och ekonomiskt toppmöte

Formellt är toppmötena mellan G20-medlemmarnas ledare ett tillfälle för samtal och förhandlingar om gemensamma utmaningar på finansmarknaden och i världsekonomin. Världsledarna som deltar företräder mer än 80 procent av den globala ekonomin.

G20 skapades av G7:s finansministrar 1999 och var från början möten mellan finansministrar och centralbankschefer från medlemsländerna. Men sedan finanskrisen 2008–2009 har det tillkommit toppmöten mellan stats- och regeringschefer från länderna.

G20-mötenas teman täcker in stora och breda ämnesområden, med fokus på tillväxt, handel och finansiell stabilitet men de behandlar även frågor som migration, klimatförändringar, energi, hälsa och samarbete mot terrorism. Begrepp som inkluderande och hållbar tillväxt är mål som brukar lyftas fram.

Japan är sedan december ordförandeland i G20.

Källa: G20

ANNONS