Globala e-handelsregler i sikte

EU och nästan hälften av de 164 WTO-länderna har gjort upp om att försöka ta fram ett gemensamt regelverk för gränsöverskridande e-handel. Både USA och Kina är med på tåget.

ANNONS
|

Satsningen bygger på ett förslag som lanserades i Buenos Aires för drygt ett år sedan. Uppgörelsen om att börja förhandla presenterades på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, som avslutades på fredagen.

Enligt EU-kommissionen är 75 WTO-länder, EU och 47 andra WTO-medlemmar, med på upplägget.

- Det var kul att Kina gick med i sista stund. Det gjorde de i morse, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström, en av mötesdeltagarna.

- Det är länder från alla världsdelar, både fattiga och rika länder, tillägger hon.

ANNONS

Tekniska förhandlingar i mars

Bland annat hoppas initiativtagarna att med regelverket kunna motarbeta problem som spam, minska handelshinder för gränsöverskridande e-handel, ta fram modeller för köpekontrakt och e-signaturer och ta bort tullavgifter på elektroniska överföringar. Slutmålet är att hitta sätt att skapa en global plattform för e-handel präglad av förutsägbarhet, effektivitet och säkerhet, enligt Malmström.

- De första tekniska förhandlingarna ska börja den 6 mars, säger hon.

- Det kommer bli flexibla och öppna förhandlingar. Man kan ju tänka sig att alla inte vill och kan gå fram i samma hastighet, tillägger hon.

Japans handelsminister Hiroshige Seko var också positiv när projektet lanserades.

- De nuvarande WTO-reglerna matchar inte behoven i vårt århundrade. Det kan man se på det faktum att det inte finns några fastslagna regler för e-handel, sade han på en pressträff i Davos enligt Reuters.

ANNONS

Brexit utan avtal

Stämningen på årets Davosmöte präglades annars av den ökade risken för brexit utan avtal i slutet av mars och oron kring vart handelskonflikten mellan världens två största ekonomier, USA och Kina, ska sluta.

- Det får väldigt många varningsklockor att ringa, säger Malmström om de båda frågorna.

Malmström beklagade samtidigt att USA:s regering inte fanns representerad på mötet med ministrar från WTO-kretsen i Davos, som bland annat tog upp problemet med att USA blockerar tillsättningen av nya domare till WTO:s appellationsdomstol.

USA:s regeringsdelegation stoppades av president Donald Trump bara några dagar inför mötet, med hänvisning till politiska problem på hemmaplan, där federala myndigheter är delvis nedstängda och det omstridda förslaget om en mur mot Mexiko lamslår kongressen.

- De skickade inte ens någon regeringstjänsteman till mötet. Det var lite synd, för alla andra vill ju lösa den här frågan och det är USA som blockerar, säger Malmström.

ANNONS

"Frågan måste lösas"

Hon tillägger att EU tillsammans med ett dussin andra WTO-medlemmar har tagit fram ett förslag om hur man ska komma vidare.

- Den här frågan måste lösas, för att till slutet av året kommer det inte finnas några WTO-domare kvar och då kan vi inte ta fall till appellationsdomstolen och det är fall som ibland innefattar väldigt mycket pengar.

Hon har i slutänden svårt att se USA:s motiv till blockeringen.

- USA har ju tjänat på att det finns en sådan här domstol. De vinner ju de flesta av sina fall.

TT

Fakta: Höjdare nobbade Davos

Världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte samlar årligen tusentals ledare från den ekonomiska och politiska globala eliten i den schweiziska lilla alpstaden Davos. Mötet samlar även frivilligorganisationer, forskare och PR-konsulter i tusental samt kändisar.

På årets möte uteblev flera av de allra tyngsta politiska ledarna i världen, som president Donald Trump, hans franske kollega Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May – alla hårt pressade politiskt på hemmaplan. Statsminister Stefan Löfven, vars nya regering installerades i veckan, uteblev också.

Det årliga mötet har snart ägt rum under 50 års tid. Det började i litet format 1971, under rubriken European Management Symposium, med professor Klaus Schwab som pådrivande eldsjäl. Fram till 1987 kallades mötet formellt för European Management Forum.

Sedan 1970-talet har Davosmötet vuxit till en miljardindustri. Årets möte är inget undantag. Prislappen för medlemskap och de finaste biljetterna, som ger tillträde till allt och alla, ligger på hundratusentals kronor.

Källa: Reuters, Världsekonomiskt forum

ANNONS