Bolag som Allra ska utestängas från premiepensionssystemet i framtiden med hjälp av hårdare regler, enligt pensionsuppgörelsen. Arkivbild.
Bolag som Allra ska utestängas från premiepensionssystemet i framtiden med hjälp av hårdare regler, enligt pensionsuppgörelsen. Arkivbild.

Hårdare regler ska förhindra skandaler

Skurkar ska hållas borta från premiepensionen och fonderna ska bli mer hållbara, enligt pensionsuppgörelsen. Men finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) påstående att hållbara investeringar ger mer pengar till pensionärerna ifrågasätts.

ANNONS
|

Premiepensionssystemet ska göras om rejält, har pensionsgruppen enats om. Men det dröjer, och redan nu finns behov av skärpta regler, anser man. Därför kan flera hundra fonder försvinna redan nästa år.

- Vi har sett oseriösa aktörer som kommit in och inte tänkt på pensionärernas bästa, säger Per Bolund, om uppgörelsen.

Ett krav som införs samtidigt är att fonderna måste ha ett genomgripande hållbarhetsarbete i sin förvaltning, säger Bolund.

ANNONS

- Det är också en garant för att det bara är seriösa aktörer som får komma in.

TT: Ska fondförvaltarna tänka mer på miljön än på pensionärernas avkastning?

- Nej, och det är inte en konflikt som finns i dag. I dagens moderna värld är de hållbara förvaltningsstrategierna de som också levererar avkastning, och levererar bättre pensioner i framtiden, säger Bolund.

Saknar belägg

Det påståendet ifrågasätts av Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar som betygsätter fonder. Några belägg för ett sådant orsakssamband finns inte, säger han.

- Det beror på hur man definierar hållbarhet. Och det är väl där glidningen i ett sådant uttalande ligger. Så länge man inte definierar är det svårt att bevisa eller motbevisa, säger han.

ANNONS

Lindmark tror att Bolund kan spela fondbranschen i händerna med sitt uttalande.

- Bolagen tenderar att ta betydligt högre avgifter för fonder som har hållbarhet i namnet. Och det kan spararna bli förlorare på, säger han.

300 fonder

För att hindra nya skandaler likt Allra och Falcon Funds ska det 30-punktsprogram som Pensionsmyndigheten föreslog tidigare i år genomföras så snart som möjligt. Där ingår till exempel ett förbud mot telefonförsäljning, och krav på viss historik och kapital.

Av de drygt 800 fonder som i dag finns på torget är det cirka 300 som inte kommer att klara de nya kraven.

- Men det är möjligt att en del kan anpassa sig. Vi har inte tagit sikte på att minska antalet fonder, utan öka konsumentskyddet, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig på Pensionsmyndigheten.

Men de riktigt stora förändringarna kommer alltså senare. Ett statligt förhandsalternativ införs, sannolikt med lägre risk än dagens AP7 Såfa, och fonderna på torget ska bli färre, upphandlas och kvalitetskontrolleras hårdare av en ny myndighet.

ANNONS

Vill ha bort bluffarna

Fondbolagens förening välkomnar krav som rensar bort oseriösa bolag, men ser problem med vissa av dem.

- Skandalerna på senare tid har skadat förtroendet för hela branschen. Men vissa av kraven slår mot väldigt bra och populära fonder i systemet, säger vd Fredrik Nordström.

Enlig honom lever nästan alla svenska bolag redan upp till hållbarhetskriterier som innebär att följer de internationella konventioner som Sverige har undertecknat.

TT
Falka: Skärpningarna som kommer

Några av punkterna i Pensionsmyndighetens program för att stärka konsumentskyddet i premiepensionen:

Minst tre helårs avkastningshistorik för fond.

Minst tre helårs verksamhetshistorik för fondbolag.

Minst 500 miljoner kronor i förvaltat kapital i fonden före registrering på fondtorget.

Max 50 procent av förvaltat kapital från premiepensionen.

Krav på egenhändig underskrift vid fondbyte.

Förbud mot telefonförsäljning inom premiepensionen.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS