Handelsbanken brexit-säkrar verksamheten

Handelsbankens brittiska verksamhet är från och med måndagen formellt inte längre en filial till en svensk bank, utan ett självständigt dotterbolag. Åtgärden är ett sätt för Handelsbanken att skydda sig inför en potentiell brittisk krasch ut ur EU utan avtal.

ANNONS
|

Syftet är att säkra långsiktig närvaro i landet, enligt Mikael Sørensen, vd för det nybildade Handelsbanken Plc.

- Vi kan inte veta hur den politiska diskussionen om brexit kommer sluta. Men nu verkar vi som ett brittiskt dotterbolag och då är vi förberedda på alla tänkbara scenarion. Vi kan då också hantera ett scenario där Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal, säger han till TT:s utsände.

- Vi ville inte göra oss beroende av ett avtal mellan Storbritannien och EU, som vi inte har någon möjlighet att påverka, tillägger han.

ANNONS

Insättningsgarantier från Storbritannien

Enligt Sørensen hade det förr eller senare troligen blivit en så kallad dotterbolagisering av Handelsbanken i Storbritannien ändå. Men brexitprocessen har satt fart på arbetet.

- Det är svårt att driva en bank med 208 kontor och nästan 2500 anställda baserat på regelverk från ett annat land. Det blir mycket enklare om du följer regler och föreskrifter som gäller i landet där du har verksamheten, säger han.

De brittiska kunderna får med den nya organisationen insättningsgarantier från Storbritannien i stället för från Sverige, vilket Sørensen tror blir enklare att förklara för brittiska kunder. Samtidigt flyttas några enstaka ledningsfunktioner knutna till den brittiska verksamheten från Stockholm till London och Manchester.

Handelsbankens finansieringsmodell av den brittiska verksamheten kommer inte att påverkas, enligt Sørensen, som räknar med att kreditbetyget hamnar i nivå med den brittiska statens betyg fast med bättre utsikter.

"Vill ha klarhet"

Det brittiska dotterbolaget har fortsatt långsiktig finansiering säkrad av den koncerngemensamma upplåningen, men kommer som tidigare även dra in pengar lokalt i Storbritannien med insättningar och så kallade certifikat med kortare löptider som säljs på den brittiska marknaden.

ANNONS

Bland Handelsbankens brittiska kunder är det många som direkt eller indirekt påverkas av det brittiska EU-utträdet, planerat till den 29 mars nästa år. Det som stör mest är osäkerheten, enligt Mikael Sørensen.

- Vad hushåll och företag vill ha är klarhet. Det är den största frågan just nu, säger han.

Större än Sverige

Men ur Handelsbankens synvinkel har inte mycket förändrats, trots valutaturbulensen, stoppade investeringar, verksamhet som flyttas ut ur landet och inflationsoron.

- Alla våra intäkter och kostnader är i lokal valuta och vi exporterar eller importerar inget, så vi har inte direkt påverkats av brexit.

Handelsbankens marknadsandel i Storbritannien uppgår till cirka 1 procent, enligt Sørensen. Långsiktigt siktar han betydligt högre, kanske 5 procent.

- Inte nästa år eller inom fem år, men en dag kommer Storbritannien vara en större affär för banken än Sverige, säger han.

ANNONS
TT:s utsände i London

Fakta: Näst största hemmamarknaden

Handelsbanken etablerade sig i Storbritannien 1982. Från början etablerades enstaka kontor i Storbritannien för att ta hand om svenska kunder. Men det ändrade på sig för omkring 20 år sedan och sedan 2002 kallas den brittiska marknaden en av Handelsbankens sex hemmamarknader, nummer två efter Sverige räknat i intäkter, volymer och antalet anställda – och större än Norge, Finland, Danmark och Nederländerna.

Lönsamheten i Storbritannien är högre än snittet för hela koncernen.

Satsningen växte kraftigt i kölvattnet av finanskrisen 2007–2008, när många konkurrenter i Storbritannien hade stora problem. I dag har Handelsbanken 208 brittiska kontor uppdelade i fem regioner, som täcker städer från Truro i Cornwall till Inverness i norra Skottland.

Expansionen har etablerat Handelsbanken bland utmanarna som slåss om de 20 procent av marknaden som inte äts upp av de fem stora brittiska bankgiganterna: HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays och Natwest.

Handelsbankens marknadsandel i Storbritannien uppgår till cirka 1 procent.

Källa: Handelsbanken

ANNONS