USA:s nödläge slår mot Huawei. Arkivbild.
USA:s nödläge slår mot Huawei. Arkivbild.

Huaweigrundare: diskuterar med Google

USA skjuter upp ett förbud för amerikansk teknikexport till kinesiska Huawei i 90 dagar. Samtidigt uppger teknikgigantens grundare att hans företag för diskussioner med Google, vilket får Kinas börser att stiga.

ANNONS
|

Huaweis grundare Ren Zhengfei försöker skaka av sig USA:s försök att blockera företagets globala ambitioner.

- Det nuvarande agerandet från amerikanska politiker underskattar vår styrka, säger han till kinesiska CCTV efter USA:s beslut under måndagen att svartlista företaget.

Senare mildrade USA dock restriktionerna då man aviserade att Huawei tillåts fortsätta köpa amerikanska komponenter och mjukvara till existerande nätverk och telefoner under 90 dagar för att undvika allvarliga störningar för Huaweis kunder.

ANNONS

- Målet verkar vara att förhindra internet-, dator- och mobiltelefonsystem från att krascha, säger advokaten Kevin Wolf, som tidigare arbetat på handelsdepartementet.

Diskuterar med Google

Det gör också att amerikanska företag som förlitar sig på Huaweis utrustning får tid att hitta andra lösningar, uppger handelsminister Wilbur Ross i ett uttalande.

Däremot kommer Huawei inte få köpa amerikanska delar för att tillverka nya produkter, om man inte ansöker om ett licensgodkännande som antagligen skulle avslås.

Huaweis grundare meddelar även att hans företag för diskussioner med Google om hur man ska lösa förbudet mot amerikanska företag att exportera teknik till Huawei.

Ren Zhengfei kallar Google för ett mycket ansvarsfullt företag och uppger att parterna diskuterar hur man ska ta fram en ansvarsfull plan.

Huaweigrundaren säger även att företaget har ett lager av chip och inte kan isoleras från omvärlden.

Android kan blockeras

- Huaweis 5G kommer absolut inte att påverkas. När det handlar om 5G-teknik kommer andra inte att komma i kapp Huawei de närmaste två eller tre åren, säger han.

ANNONS

Det sänkta tonläget fick en omedelbar effekt på de kinesiska börserna. Framförallt steg Shanghais tekniktunga kompositindex efter måndagens fall.

Förbudet är ett resultat av att USA:s president Donald Trump utlyst ett nationellt nödläge på telekommunikationsområdet. Huaweitelefoner kan därmed stängas ute från operativsystemet Android, förutom de delarna som är baserade på öppen källkod.

Men Huawei köper också amerikanska hårdvarukomponenter av företag som Qualcomm, Intel och Micron.

Amerikansk underrättelsetjänst misstänker att Huawei stöttas av kinesisk militär och att utrustningen kan ge dess kinesiska motsvarighet tillgång till känslig information om rivaliserande länder.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Konflikten mellan USA och Huawei

Amerikanska säkerhetsmyndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndigheternas räkning.

Flera länder har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden.

Konflikten mellan USA och Kina/Huawei trappades upp i december när bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada misstänkt för brott mot sanktionerna mot Iran.

I mars stämde Huawei USA bland annat för att ha hindrat amerikanska myndigheter från att göra affärer med telekomjätten.

Den 15 maj utlyste Trump ett nationellt nödläge som hindrar amerikanska företag från att använda informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk. Beslutet riktar sig främst mot Huawei.

Huawei omsätter omkring 100 miljarder dollar (motsvarande 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk.

ANNONS