Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den 8 maj tar Hilde Merete Aasheim över som ny konsernchef för Norsk Hydro efter Svein Richard Brandtzæg (bilden). Arkivbild

Hydro-attacken kostade halv miljard

Cyberattacken mot Norsk Hydro den 19 mars beräknas kosta motsvarande en halv miljard svenska kronor, enligt den norska aluminiumtillverkaren. Notan presenteras i en vinstvarning från Hydro.

Attacken har dessutom tvingat bolaget att skjuta på sin redovisning av rapporten för årets första kvartal. Kvartalsrapporten skulle enligt ursprungsplanen ha redovisats i dag. Men nu dröjer den fullständiga rapporten fem veckor till.

En del av kostnaderna som följer på cyberattacken kommer att täckas av Hydros försäkringsavtal, enligt bolaget.

Enligt Norges nationella säkerhetsmyndighet använde angriparna ett virus som kallas Lockergoga. Det krypterar innehållet på datorer och servrar och kräver en utbetalning av lösesumma för att låsa upp innehållet.

Hydro har hävdat att man inte har betalat eller kommer att betala någon lösesumma. Strategin är i stället att försöka återställa systemet med hjälp av back-up-filer.

Bolagets samlade produktionsvolym under första kvartalet minskade något jämfört med i fjol. Utöver cyberattacken hänger det samman med ett domstolsbeslut om produktionsbegränsningar på Alunorte-anläggningen i Brasilien.